www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

De Dinkel weer een stukje schoner

1 oktober 2023 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Langs de Dinkel

Langs de Dinkel

Vrijwilligers, collega's van Staatsbosbeheer, Waterschap Vechtstromen, de gemeente Losser, Provincie Overijssel en Dinkelboeren hebben eind september een deel van de Dinkel over een lengte van 15 kilometer schoongemaakt. Vrijwilliger Paul Brandehof schreef er het volgende over:

Donderdagmiddag 28 september heeft de schoonmaakactie op de Dinkel plaatsgevonden. Dit is een initiatief van de gemeente Losser, het Waterschap Vechtstromen en Staatsbosbeheer. Een groep van circa 35 mensen stapte op drie verschillende punten tussen Losser en het Luttterzand in kano’s om alle rotzooi wat is vast blijven zitten tussen boomwortels, stenen en takken, op te ruimen. Het grootste deel van de groep die Staatsbosbeheer afvaardigde bestond uit vrijwilligers die elke veertien dagen actief zijn op het Springendal en in het Dal van de Mosbeek.

Het verzamelpunt was bij restaurant Dijk 59  in Losser. Hier werden de groepen ontvangen met koffie en natuurlijk een plak èchte Twentse krentewegge. Na een inleidend woordje door Rolf Woolderink, lid van het Algemeen Bestuur van het Waterschap Vechtstromen werden de groepen ingedeeld en van daaruit vertrok men onder geweldig mooie omstandigheden naar de drie opstappunten.

Afval

Er werd veel afval uit de Dinkel gevist, denk hierbij aan ballen, plasticflessen, frisbi’s, plastic stalmatten, emmers, weidepalen…enz. Veel van dit spul komt bij hoogwater op drift en raakt vast achter wortels in bochten van de meanderende Dinkel. De kano’s raakten aardig vol en konden op verschillende punten worden geleegd.

Een deel van het verzamelde afval

Nat pak

Op één van  de punten was er een boom over de Dinkel gevallen en achter die takken was behoorlijk veel hout blijven  steken. Daar kon je met een kano niet doorvaren. Twee stoere mannen van de vrijwilligersgroep van Staatsbosbeheer, Herman Damink en Jos Horsthuis, gingen te water en begonnen te ruimen. De mensen van het Waterschap en de Gemeente Losser roemden hun als helden voor dit daadkrachtige optreden.

Afsluiting

Om 17.00 uur waren alle deelnemers weer present bij het restaurant in het Lutterzand.  Iedereen was enthousiast over de organisatie, het geweldige mooie weer en de ervaringen die onderweg waren opgedaan. Onder het genot van een hapje en drankje werd deze nuttige middag afgesloten door wethouder Jaimi van Essen van de gemeente Losser.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog