www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Bouw van een nieuw vlonderpad door het Haaksbergerveen gaat van start

29 juli 2021 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Schade aan het vlonderpad

Schade vlonderpad - Foto Stefan Wegdam

Eind mei 2020 werd het vlonderpad in het Haaksbergerveen afgesloten, omdat het pad in een dermate slechte staat verkeerde, dat gebruik ervan onverantwoord was. Financiering van herstel of voor het bouwen van een nieuw vlonderpad was niet direct voorhanden. Maar gelukkig kwam er vanuit de Haaksberger samenleving, aangejaagd door de lokale afdeling van de Ronde Tafel,  een crowdfunding actie op gang.

Met de crowdfunding-actie is het benodigde bedrag voor herstel verzameld. “We zijn aan het fondsen werven geslagen”, licht Jochem van Herk van de serviceclub toe. “Wij als Ronde tafel, de stichting Leppink Postuma, Rabobank en het Groenfonds hebben bijgedragen aan de bouw. Het resterende bedrag, een paar duizend euro, is binnen 24 uur opgehaald”. Jochem vervolgt: “Daarnaast hebben we een aannemer gezocht die deze klus kon klaren. Waarbij we op kosten wisten te besparen door als leden van de Ronde Tafel ook zelf onze handen uit de mouwen te steken. Eind vorig jaar hebben we een groot deel van het oude vlonderpad eigenhandig verwijderd”.

Vlonders worden weggehaald. Foto: RTV Oost – Frederique van Egmond

 

De sloop van het oude vlonderpad eind vorig jaar door leden van de Ronde Tafel - Foto: Ronde Tafel 127
Met karren werden de oude planken het gebied uitgereden. Foto: Ronde Tafel 127

Bouw is van start gegaan

Deze week is de nieuwbouw van het vlonderpad van start gegaan. Naar verwachting duren de werkzaamheden een week of twee en dus zal het publiek vanaf medio augustus weer gebruik kunnen maken van het vernieuwde vlonderpad. Later dit jaar volgt dan een officiële opening van het vlonderpad.

Een unieke kijk vanaf het vlonderpad in het ‘hart’ van het Haaksbergerveen

Vanaf het vlonderpad krijg je als bezoeker een uniek kijkje in het hart van het Haaksbergerveen. Om aan brandstof te komen, stak de plaatselijke bevolking tot na de Tweede Wereldoorlog volop turf uit het Haaksbergerveen. Men stak de turf voor eigen gebruik, maar ook voor de toen nog talrijk aanwezige textielfabrieken in de omgeving. In de ontstane veenputten kwam vorming van hoogveen weer spontaan op gang.

Het vlonderpad biedt een uniek kijkje in het hart van Haaksbergerveen.

Vanaf midden jaren zeventig zijn dijkjes aangelegd om het water in het veen vast te houden en om zodoende de vorming van veen te stimuleren. Het Haaksbergerveen  is met uitzondering van de wandel- en fietspaden niet toegankelijk. Het vlonderpad, dat zo’n 470 meter lang is, vormt voor wandelaars daarop een uitzondering.

Als boswachters in Twente zijn we heel blij met de enthousiaste ondersteuning van het project door de Ronde Tafel, de fondsen en de vele particulieren die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het nieuwe vlonderpad. Dank!

reageren

geef een reactie

 • Roelof Heringa
  29 juli 2021 om 20:23

  Dag Kees Jan,
  Mooi dat er toch weer een nieuw vlonderpad komt! Zo’n 20 jaar geleden (alweer…) hebben we een herinrichtingsplan voor het Haaksbergerveen uitgevoerd, daarbij gebruik gemaakt van een uitgebreid traject van gebruikersparticipatie. Nog vrij nieuw in die tijd. Het vlonderpad was toen één van de belangrijke onderdelen ter versterking van de beleving van het gebied.
  Ik neem aan dat je in het archief nog wel wat kunt vinden over de uitvoering van het project.
  met hartelijke groet en blijf genieten van het Haaksbergerveen!,

  Roelof Heringa
  (voormalig districtshoofd))

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog