www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Lopen in een kerstkaart

30 december 2021 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

“Alsof we in een kerstkaart lopen” zeggen we tegen elkaar, terwijl we genieten van de kou op ons gezicht. Collega van het buitencentrum Hanneke en ik hebben er flink de pas in en laten ons verleiden om steeds verder de besneeuwde berg ‘in’* te lopen, omdat we niets van dit moois willen missen. Praten en lopen tegelijk zit in het DNA van een vrouw en is dan ook geen enkel probleem ;) We blikken terug op een jaar waarin veel veranderde.

Het buitencentrum wordt tot de winkels gerekend en moest dicht, ging weer open, ging weer dicht net als de ondernemers. Vergunningen voor evenementen als ATB-tochten, hardlooptochten en trouwerijen in de natuur werden afgezegd, weer aangevraagd en vervolgens weer geannuleerd. Nou genoeg hierover…het is niet anders.

Er zijn ook veel positieve dingen gebeurd afgelopen jaar. Er werd volop genoten van onze dagcampings. Hier werden heel wat  1,5 meter verjaardagen gevierd en tenten getest. Ook is er een bos geopend ‘dat van zichzelf is’, waarin dus geen werkzaamheden worden verricht. De schaapskudde op de Sallandse Heuvelrug heeft prachtige houten ruiven gekregen, de werkzaamheden in Zuna zijn afgerond en vele vogels hebben dit gebied inmiddels ontdekt. Tenslotte is er op de Borkeld begonnen aan natuurherstel en wordt het al mooi nat.

En dan… de geweldige inzet van al onze vrijwilligers die zo goed en zo kwaad het kon, zich hebben ingezet voor heidebeheer, toezicht, gastheerschap, monitoring, reparatie van voorzieningen en meer. Mensen die belangeloos iets voor de natuur doen; de één elke dag, de ander af en toe, maar allemaal met evenveel positieve energie.  Hartverwarmende foto’s en filmpjes kwamen deze week voorbij.  Lieve vrijwilligers, wij hopen jullie volgend jaar allemaal weer gezond terug te zien!

Inmiddels begint de zon te zakken en kleurt de hemel pastel roze, oranje. Even verderop hangt laag bij de grond een spinnenweb. Op zich niets bijzonders, maar met rijp op de draden kun je de vorm prachtig zien. Het is een heus kunstwerk dat doet denken aan een haakpatroon. Een rondje in het midden, met lossen en vasten (of iets dergelijks) erom heen. De draden van het gehaakte rondje naar de struiken lijken wel veertjes te hebben.

Laten we het afgelopen jaar op deze manier bekijken… het was eigenlijk niets bijzonders, maar toch heel speciaal!

 

 

*Dit is geen taalfout maar streektaal: in Nijverdal loop je de berg ‘in’ en Nijverdal ‘op’. Lees hierover ook mijn blog Taal en Natuur

 

 

reageren

geef een reactie

 • Karin
  2 januari 2022 om 11:49

  Wederom een mooie blog Ine!
  Ik wens je een goed en gezond 2022 toe.

  • Ine
   3 januari 2022 om 08:54

   Dank je wel Karin. Ook voor jou een heel gezond en natuurlijk 2022 🙂

 • Thil Nijhof
  30 december 2021 om 15:44

  Leuke laatste blog van 2021!
  Ik kijk uit naar meer blogs in 2022
  Allemaal een goed uiteinde en een rustig 2022

  • Ine
   3 januari 2022 om 08:57

   Dank je wel Thil! Ook voor jou en Riek het allerbeste toegewenst voor het nieuwe jaar en de blogs… die komen eraan 🙂

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog