www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Op de Paardenslenkte wordt steenmeel gestrooid

22 februari 2022 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
De Paardenslenkte. Foto: Jeroen Buunen

De Paardenslenkte. Foto: Jeroen Buunen

In het Springendal bij Vasse, langs de Hooidijk, ligt de Paardenslenkte. Een heideterrein waar je in de zomermaanden kunt genieten van de prachtige paarse heide. De -ruim 35 hectare grote- Paardenslenkte is een groot deel van het jaar de thuisbasis van de schaapskudde Twente van de herders Mieke en Ron Boode. De Drentse heideschapen doen uitstekend werk in het heidebeheer. Ze grazen de grassen tussen de heide weg. De vrijwilligersgroep van het Springendal en andere vrijwilligers zorgen ervoor dat er met regelmaat opslag van jonge dennen en berken wordt verwijderd.

Maar, ondanks het goede werk van de schaapskudde en de vrijwilligersgroep, is er regen tot zorg over het behoud van de Paardenslenkte als mooie paarse èn ecologisch waardevol heideterrein. Een teveel aan neerslag stikstof heeft ervoor gezorgd dat de mineralenbalans in de bodem is verstoord: Door de verzuring zijn belangrijke mineralen na de diepere ondergronden verdwenen.

Gevolg is dat bij de heide horende planten- en diersoorten verdwijnen. Om een kostbaar landschap als de Paardenslenkte te behouden en te koesteren voor de toekomst, is het belangrijk dat er bodemherstel plaatsvindt èn dat we nu actie ondernemen. Het toevoegen van mineralen is een waardevolle maatregel. Het creëren van een goede balans in de bodem is namelijk de basis van het herstelproces. We gebruiken voor het herstel van de bodem steenmeel.

Wat is steenmeel?

Steenmeel is fijngemalen gesteente van bijvoorbeeld basalt of lava. Het is een restproduct van de winning van natuursteen in Scandinavië. Steenmeel gebruiken we om belangrijke stoffen in de bodem, met name calcium en magnesium, aan te vullen. Deze stoffen zijn nodig om de bodem gezond te houden. Het voordeel van steenmeel zit vooral in de trage werking. De belangrijke stoffen komen namelijk heel geleidelijk vrij. Hierdoor heeft de bodem een lange, continue aanvulling, in plaats van een korte, tijdelijke ‘oppepper’, zoals bij kalk het geval is. Op deze manier helpen de mineralen in het steenmeel de nutriëntenbalans in de bodem te herstellen en de bodemvitaliteit weer op peil te brengen.

Een handje steenmeel. Foto Marco van de Burgwal
Een handje steenmeel. Foto Marco van de Burgwal

Uitvoering werkzaamheden

In grote bigbags wordt het steenmeel aangevoerd en vervolgens met een trekker en mestverstrooier opgebracht op de heide. Nadat het opgebracht is, blijft er enige tijd een licht grijze waas op de heide, dat al gauw verdwijnt. Echter, de werkzame stoffen trekken in de bodem en doen daar gedurende een groot aantal jaren hun werk.

De werkzaamheden zullen de komende weken worden uitgevoerd. Naar verwachting zijn de werkzaamheden uiterlijk 15 maart, voor het broedseizoen, afgerond. Steenmeel is relatief zwaar en slaat snel neer. Toch kunnen er grijze wolken zichtbaar zijn tijdens het werk.

Het opbrengen van steenmeel met behulp van trekker en mestverstrooier is niet nieuw. Eerder al werd steenmeel opgebracht op grote delen van de Sallandse Heuvelrug. Foto: Marco van de Burgwal
Het opbrengen van steenmeel met behulp van trekker en mestverstrooier is niet nieuw. Eerder al werd steenmeel opgebracht op grote delen van de Sallandse Heuvelrug. Foto: Marco van de Burgwal
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog