www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Artemis en ik

3 juni 2022 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Aangekomen in het plaatselijke Grieks Restaurant bestuderen we de menukaart. Tussen het Aphrodite-menu en de Odysseus-specialiteit, zie ik de Artemisschotel staan. Hey Artemis, dat is toch de godin van de jacht en de natuur?

Mijn familie kijkt me ongelovig aan. Wij zijn niet zo thuis in de Griekse Mythologie en ze vallen bijna van hun stoel bij het horen van mythologische wijsheid van hun moeder. Ik moet eerlijk bekennen dat ik met name dit personage ken. Niet voor niets natuurlijk.

Artemis…godin van de natuur en de jacht. Zij was een geëmancipeerd type, niet ondergeschikt aan mannen. Artemis kwam op voor de dieren in de natuur en beschermde hen. Je ziet haar vaak afgebeeld met een hinde (vrouwtjes hert) naast haar. Ook dieren als de beer, gans of wilde hond waren haar erg geliefd. Zij trok met pijl en boog, vergezeld door andere vrouwen, door bergen en wouden.

Je zou een parallel met een boswachter kunnen trekken natuurlijk 😉. Naast het beschermen van de natuur trad Artemis ook op tegen wetsovertreders. Toegegeven dat hier geen bonnenboekje aan te pas kwam, maar dat de overtreder gewoon gedood werd met één van haar pijlen. Hmm… iets andere methode dan dat wij boswachters het leren.

En alsof dit nog niet indrukwekkend genoegd was voor haar CV, was Artemis óók nog godin van de maan. Gewéldig. Weer een overeenkomst. Ik ben gefascineerd door de maan. Niets is zo betoverend als volle maan. Kortom Artemis en ik hebben best een aantal overeenkomsten en ik mag haar wel!

Om nog even te checken of mijn wijsheid klopt en ik een goede opvoedkundige bijdrage heb geleverd aan onze -inmiddels al lang volwassen- dochters, besluit ik de serveerster te raadplegen. Zie werkt hier al jaren en is, naar ik vermoed, van Griekse komaf.

Aangekomen bij ons tafeltje vraag ik haar: Artemis, dat is toch de godin van de jacht en de natuur?

Waarop zij antwoordt: dat weet ik niet schat, maar het is nummer 34.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog