www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Haardhoutdag Groesbeek

4 januari 2016 rivierengebied in Rivierengebied

De meeste mensen met een openhaard hebben hun voorraad haardhout weer zien slinken. Deze winter voorziet Staatsbosbeheer in het Rijk van Nijmegen graag in een behoefte en biedt haardhout aan uit eigen bos. Staatsbosbeheer organiseert op zaterdag 13 februari 2016 weer een haardhoutdag in het Groesbeekse Bos.

Staatsbosbeheer heeft altijd hout geoogst vanuit professioneel bosbeheer en daarmee tevens inkomsten gegenereerd. De opbrengsten van hout worden gebruikt om het natuurbeheer wat Staatsbosbeheer doet mede te financieren. De verkoop van haardhout maakt hier deel van uit.

Beperkt aanbod

Het haardhout (hoofdzakelijk essen) moet zelf worden afgehaald en opgeladen. Natuurlijk moet het hout nog wel gedroogd worden want het komt ‘vers’ uit het bos en is dus nog vol met vocht. De voorraden haardhout zijn beperkt dus kom op tijd. Het hout dat u bij ons koopt ligt op stapels langs de Maldensebaan. De stammen hebben een lengte van 2 meter en een diameter van 15 tot 25 cm. Er gaan ongeveer 22 stammen in een kuub (maximaal 10 kuub p.p.). De prijs bedraagt €2,50 per stam. U kunt na het laden uitsluitend ter plaatse contant afrekenen bij medewerkers van Staatsbosbeheer. Reserveren is niet mogelijk.

Houtoogst

Van de ruim 90.000 hectare Nederlands bos die Staatsbosbeheer beheert is circa eenderde natuurbos waar de natuurlijke processen voorop staan en dood hout zoveel  Haardhoutmaand_HRmogelijk blijft liggen als bron voor nieuw leven. Ongeveer tweederde is multifunctioneel bos dat beheerd wordt met verschillende doelen. Eén daarvan is het oogsten van hout. Het overgrote deel van het hout dat Staatsbosbeheer oogst uit de Nederlandse bossen wordt industrieel verwerkt. Bijvoorbeeld tot meubels en tuinhuisjes, maar ook als biobrandstof en voor de productie van pallets voor de (inter)nationale handel. Een klein deel wordt als openhaardhout verkocht aan particulieren. Al het hout van Staatsbosbeheer is natuurlijk FSC-gecertificeerd.

Datum: Zaterdag 13 februari 2016; Tijd: 09.00-15.00 uur; Locatie: Entree van het Groesbeekse Bos bij de kruising Nijmeegsebaan-Maldensebaan (t.h.v. sportpark Germania en de motorcrossbaan); Informatie: boswachter Corien Koreman T. 06-10016526 E-mail c.koreman@staatsbosbeheer.nl of kijk op www.staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

  • Grey wagtail video | Dear Kitty. Some blog
    4 januari 2016 om 15:06

    […] Groesbeek wood: here. […]

  • Grey wagtail video | Dear Kitty. Some blog
    4 januari 2016 om 15:06

    […] Groesbeek wood: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog