www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Als de lente komt stuur ik je naar het Filosofendal

12 maart 2019 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Bosanemoon

Bosanemoon

‘Als de lente komt stuur ik je tulpen uit Amsterdam’. Maar als het aan mij ligt stuur ik je liever naar het Filosofendal. Daar bloeien in het voorjaar de wilde lentebloeiers en dat is genieten. Maak een wandeling en geniet van bloeiende bosanemonen en maagdenpalm en van het ontluikende groen in een bos vol spechten.

Iets buiten Nijmegen ligt tussen Beek en berg en Dal het Filosofendal. Dit beekdal ligt tussen de Duivelsberg en de Wylerberg. Het is er heuvelachtig en een wandeling door het gebied in deze tijd van het jaar is prachtig. In de bossen staan veel oude en dode bomen. Holenbroeders zoals holenduif en boomklever weten daar wel raad mee. Ook kun je er bijna alle spechten zien: groene, zwarte, kleine bonte, grote bonte en zelfs de middelste bonte specht. In het vroege voorjaar zijn ze het actiefst en het makkelijkst te zien doordat de bomen nog niet in het blad zitten. Vorig jaar lukte het me om deze kleine bonte specht op de foto te zetten.

Kleine bonte specht
Kleine bonte specht

Op de bodem van het bos en in de weitjes kun je in het voorjaar volop voorjaarsbloeiers zien zoals speenkruid, vingerhelmbloem en bosanemonen. Langs de Filosfenbeek en op plekken waar het bronwater aan de oppervlakte komt groeien bijzondere planten zoals kleine maagdenpalm en paarbladig goudveil. En over een paar weken kun je er ook bleeksporig bosviooltje vinden. In de verschillende bronweides groeien zeldzame planten waaronder reuzenpaardenstaart en dotterbloem.

Paarbladig goudveil
Paarbladig goudveil
Reuzenpaardenstaart
Reuzenpaardenstaart

Het is allemaal vanaf de paden te zien. Dus ga naar het Filosofendal, Duivelsberg en Wylerberg en wandel een van de uitgezette paaltjesroutes, of zwerf zelf op de paden over bergen en dalen. Of nog mooier, logeer er in onze vakantiewoning, dan slaap je met roepende uilen achter je bed en word je wakker met roffelende spechten,,,

Geniet van de lente! Dat doe ik ook.

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog