www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Week van de Boswachter; Bebording

12 april 2021 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

In deze blog lees je het laatste nieuws uit het Rivierengebied Oost. Blijf op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Deze week geen actualiteiten, maar gaan we dieper in op de bebording die je tegen kan komen in het bos.

Je komt ze overal tegen. In het verkeer, bij pretparken en soms zelfs bij winkels; Borden! Borden vertellen je onder andere welke regels er gelden of voorzien je van nuttige informatie.
In het bos onderscheiden we een aantal soorten borden. Houd je tijdens een bezoek aan de regels en lees de borden goed voor je een natuurgebied betreedt! Ze staan er niet voor niks!

Informatie / oriëntatiepanelen

Informatiepaneel Erfkamerlingschap

Informatie en oriëntatiepanelen staan vaak bij hoofd- en neveningangen. Deze borden informeren je over wat je zoal tegen kan komen in het bos. De panelen zijn vaak voorzien van een overzichtskaart. Een goed begin van elke wandeling!

Handwijzers

Handwijzer ‘Millinger Theetuin’

Handwijzers wijzen de richting aan om bijvoorbeeld een route op te pakken of een locatie te bezoeken. Zo kan een handwijzer de afstand, naam en kleur van een wandelroute weergeven. De bezoeker ziet dan in één oogopslag waar hij naartoe moet.

Regelgevende borden

Regelgevend bord bij ingang

Regelgevende borden vertellen welke regels er gelden in het gebied. De regels op regelgevende borden zijn niet zomaar tot stand gekomen. Voorop staat dat bezoekers te gast zijn. Vergelijk het met een bezoek aan vrienden of familie. Of je nou op kraambezoek gaat of je gaat een kop koffie drinken, je houdt rekening met de huisregels en legt niet zomaar je voeten op de koffietafel. Deze regels zijn niet vrijblijvend. Als je je er niet aan houdt dan kan je een bekeuring krijgen.

Regelgevende borden zijn als volgt opgebouwd:

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

A: Naam beheereenheid en gebiedsnaam:Bovenaan het bord staat de naam van de beheereenheid en het gebied waar het bord betrekking op heeft. Deze namen vind je ook terug op onze website. Zo kan je eenvoudig meer informatie vinden omtrent routes en activiteiten.

B: Openstellingsregels:Hier wordt aangegeven op welke wijze het gebied is opengesteld. In struingebieden staat ‘Vrije toegang‘. Je hoeft dan niet op wegen en paden te blijven. In gebieden met kwetsbare natuur moet je vaak juist wel op wegen en paden blijven. Dit wordt op het bord aangegeven door de regel ‘Vrije toegang op wegen en paden‘. Lees altijd goed welke openstellingsregels er gelden voor je een gebied in loopt of fietst. Je kan al snel de natuur verstoren.

C: Aanvullende regels m.b.t. openstelling:De aanvullende regels geven aan welke regels er gelden binnen de openstelling. Bovenaan staat ‘Geen toegang‘ waarna een opsomming volgt van de aanvullende regels. In gebieden waar honden moeten worden aangelijnd staat dan bijvoorbeeld ‘Geen toegang‘ met als aanvullende regel ‘met loslopende honden‘. Als het bord bij een begrazingsgebied staat wordt er vaak ook een afbeelding weergegeven die aangeeft dat je 25 meter afstand moet houden tot de grazers.

Overige regelgevende borden

Foto: Jeroen den Hartog

Het kan voorkomen dat delen van een bos niet toegankelijk zijn voor publiek. Dit wordt dan vaak extra aangegeven met behulp van borden. Zo kan je tijdens een wandeling borden tegenkomen met de tekst ‘Kwetsbaar gebied, Geen toegang‘, of ‘Rustgebied, Geen toegang’. Een kwetsbaar gebied of rustgebied wordt aangewezen om de natuur rust te gunnen en kwetsbare flora en fauna te beschermen.

Tip van de boswachter

Informatiepaneel Bisonbaai

Wandel de ‘Wandelroute Ooijpolder’. Een route langs de uiterwaarden van de Waal en Ooijpolder, met oude steenfabrieken en grote grazers. Breng tijdens je wandeling een bezoekje aan de Bisonbaai. Een mooi uiterwaardengebied waar je in de zomer heerlijk verkoeling vindt aan het water. Op het informatiepaneel bij de ingang lees je interessante weetjes over dit gebied.

Ook zin om deze wandeling te maken? Klik dan hier.

Meer informatie?

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

  • Theo Peters
    11 maart 2024 om 11:21

    Zijn alle bruine,groene enz. borden in de nat. gebieden rechtsgeldig?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog