www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Op zoek naar 5000 soorten!

21 januari 2022 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied
Bruine korenbout, foto: Twan Teunissen

De bruine korenbout breidde zijn leefgebied uit van de Rijnstrangen naar de Ooijpolder. Foto: Twan Teunissen

In 2022 willen de Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort en Staatsbosbeheer samen met zoveel mogelijk natuurliefhebbers, (amateur)biologen en waarnemers in de Gelderse Poort meer dan 5000 soorten ontdekken. Lees in dit blog wat we gaan doen en hoe je op de hoogte blijft!

Over het soortenjaar

In 2022 willen de Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort en Staatsbosbeheer samen met zoveel mogelijk natuurliefhebbers, (amateur)biologen en waarnemers in de Gelderse Poort meer dan 5000 soorten ontdekken. In de Gelderse Poort komen vele bijzondere soorten voor. Jaarlijks duiken er ook veel nieuwe soorten op. Ondanks dat de diversiteit aan biotopen in dit gebied relatief klein is, zijn er heel veel en bijzondere soorten waargenomen. Dit is iets waar wij heel trots op zijn!  Maar in hoeverre klopt dit nou? Is de Gelderse Poort echt zo’n hotspot voor biodiversiteit? Help mee om hier antwoord op te vinden en help ons uitzoeken hoeveel soorten hier voorkomen.

De Gelderse Poort, klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Kijk hier voor de website van het Soortenjaar Gelderse Poort.

Tips voor de spotter!

  • Stap 1: Bereid je goed voor

Bedenk van te voren wat je nodig hebt om dieren of planten te zoeken. Ga je op jacht naar insecten dan kan een vergrootglas handig zijn. Voor het spotten van vogels is een verrekijker een must! Wil je niets aan het toeval overlaten dan neem je een rugzak mee met allerlei attributen. Soms kan het voor zelfs de ervaren spotter handig zijn om te checken of de waarneming klopt. Neem voor de zekerheid een veldgids mee of installeer handige appjes zoals ObsIdentify of Pl@ntnet op je telefoon. Deze laatsten vertellen je aan de hand van een foto welke soort je ziet. Zo kan zelfs de meest onervaren spotter veel mooie waarnemingen vastleggen!

Tip! De apps op je telefoon gebruiken data. Wil je dit liever beperken, dan kan je ook alleen de foto’s op locatie nemen en wanneer je een wifi signaal hebt de foto’s via de app identificeren. Maak wel duidelijk foto’s van alle kenmerken anders is het geen nauwkeurige waarneming!

  • Stap 2: Kies een locatie
Foto: Marleen Annema Fotografie

Kies een mooie locatie waar je soorten gaat zoeken. De Gelderse Poort kent veel verschillende natuurgebieden met allemaal hun eigen bijzondere natuur. Van rivier- en rietmoerassen tot bossen. Er is voor ieder wat wils. Ken je een gebied niet zo goed, dan zijn er vaak routes of herkenningspunten die je aan kunt houden om toch op onderzoek uit te gaan. In struinnatuur mag je zelf een weg banen door de uiterwaarden. In de bossen moet je op de wegen en paden blijven, maar ook daar valt een boel waar te nemen.

Kijk hier voor meer informatie over toegankelijkheid in de Gelderse Poort.

  • Stap 3:Deel je succes!
Foto: Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

Heb je een mooie waarneming gedaan. Leg deze dan goed vast. Maak een mooie foto en deel deze op waarneming.nl via deze link. Vergeet ook niet je waarneming te delen op sociale media onder vermelding van @soortenjaarGP ! Zo komen we samen wel aan de 5000 soorten.

Hoeveel soorten zijn al geteld?

Ben je ook benieuwd naar alle waarnemingen en hoeveel soorten er al zijn gevonden? Via onderstaande linkjes blijf je op de hoogte van de recente stand van zaken. Dagelijks worden er nieuw waarneming gedeeld en wordt de tussenstand bijgewerkt.

Klik hier om te kijken hoeveel en welke soorten er al gezien zijn.

Klik hier om het werkgroepscherm met alle waarnemingen in de Gelderse Poort tot op heden in te zien.

Via waarneming.nl worden alle waarnemingen in de Gelderse Poort geregistreerd. Kijk hier om de voortgang te volgen en te zien welke soorten er allemaal ontdekt zijn!

Hoe kan je ons volgen?

Voor het soortenjaar in de Gelderse Poort zijn speciale social media pagina’s opgezet. Mis geen enkele waarneming en volg ze allemaal! Hier worden onder andere mooie en bijzondere waarnemingen gedeeld. Daarnaast blijf je op de hoogte van excursies en bereikte mijlpalen.

Facebook

Twitter

Instagram

Tip!: Elke week wordt er een nieuwe ‘Foto van de week ‘ met achtergrondinformatie gedeeld! Er komen bijzondere, eigenaardige en zeldzame waarnemingen voorbij. Mis het niet!

Kijk- tip!

Bekijk de ‘Nieuwjaarspecial’ van het televisieprogramma Buitengewoon waarin Thijmen van Heerde en Harm Edens op zoek gaan naar bijzondere fauna in de Gelderse Poort.

 

Meer informatie?

Wil je meer weten over de Gelderse Poort, Flora & Fauna Werkgroep of Staatsbosbeheer? Bezoek dan onderstaande websites voor meer informatie.

De Flora & Fauna Werkgroep Gelderse Poort is ook naast het soortenjaar heel het jaar actief. Lees hier meer informatie over wie ze zijn en wat ze allemaal doen.

Klik hier voor meer informatie over Staatsbosbeheer in de Gelderse Poort. Wij hebben ook een Facebook pagina. Zo blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes uit dit mooie gebied.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog