www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Staatsbosbeheer brengt Rottum naar binnen in UMCG

10 januari 2013 bertcorte in Rottum

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om buiten van de natuur te genieten. Reden voor ons om samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen buiten naar binnen te brengen. Zodat ook mensen die tijdelijk niet buiten van de natuur kunnen genieten, daar binnen wel een indruk van krijgen.

Goed voor gezondheid

Een goed humeur, een betere concentratie, en minder stress – de natuur kan wonderen doen voor onze gezondheid. Maar daarvoor hoeven we niet per se naar buiten. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Agnes van den Berg. Volgens Van den Berg heeft alleen het kijken naar de natuur door een raam of het zien van een afbeelding al een positief effect op de gezondheid. In haar onderzoek heeft ze amper verschil ontdekt ten opzichte van wanneer mensen zelf de natuur ingaan. 

het fotodoek van Rottumerplaat
het giga-fotodoek van Rottumerplaat

Natuurschatten

Collega-boswachter Jaap Kloosterhuis was onlangs te gast in het UMCG kinderprogramma Ranja met een rietje. Met een kist vol natuurschatten nam hij de kinderen mee in de wondere wereld van de Waddennatuur. Sinds 4 december 2012 brengt Staatsbosbeheer weer een stukje buiten naar binnen in het UMCG. Op de grote wand boven de lift bij de fontein hangt een groot fotodoek (van 5×7 m) van de Wadden; het onbewoonde eiland Rottumerplaat om precies te zijn.

UMCG-teevee

Onlangs is een documentaire over de Wadden met Jaap Kloosterhuis, boswachter in het Lauwersmeer, opgenomen door UMCG-teevee. Hij is ook af en en toe excursiebegeleider naar de Rottums. Een andere collega-boswachter, Marjan Veenendaal, leidde de TV-ploeg rond op Ameland. Op dinsdag 9 januari is deze Waddendocumentaire gelanceerd in het UMCG.

Buiten naar binnen is een initiatief dat goed aansluit bij de exposities Beelden van buiten in de Fonteinstraat van het UMCG. Bezoekers en patiënten kunnen nu genieten van kunstobjecten uit musea in de fraaie vitrines, én van de natuur in XXL-formaat.

reageren

geef een reactie

 • De natuur doet wonderen « psychologenpraktijk
  10 januari 2013 om 18:20

  […] dan Groningen ligt het waddeneiland Rottum. Staatsbosbeheer heeft het initiatief genomen om de natuur van Rottum naar binnen te brengen in het ziekenhuis in Groningen. Zo kunnen mensen die tijdelijk niet buiten […]

 • Wim Weijman
  10 januari 2013 om 11:31
 • Wildlife photos, good for health | Dear Kitty. Some blog
  10 januari 2013 om 11:16

  […] Van den Berg’s research and Rottum island: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog