www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Rottum winterklaar?!

20 oktober 2014 bertcorte in Rottum

Half oktober is meestal het laatste moment voor de winter dat we nog op Rottumeroog en Rottumerplaat werken, behoudens het toezicht. Hierna breekt het zogenaamde ‘stormseizoen’ aan en is het simpelweg te guur om op de eilanden te zijn. Alleen in geval van een calamiteit zoals vorig jaar december, plannen Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat vóór de maand maart nog inspectiebezoeken. In verband met de weersvoorspellingen van morgen is dit waarschijnlijk al op korte termijn.

Vuil ruimen
Voor vandaag, maandag 20 oktober, stond in ieder geval het winterklaar maken van Rottumeroog op de agenda. Een ploeg van zo’n 12 man/vrouw is momenteel aan de slag met het opruimen van aangespoeld vuil/afval, bebording verwijderen en naar de opslag brengen en, niet onbelangrijk, herstellen van de fundering en “bestrating” van de nieuwe schuilhut! Die is in ruim twee maanden tijd al weer weg geërodeerd. Het bewijs dat wind en water regeren op de onbewoonde eilandjes. De ploeg bestaat uit medewerkers van een aannemer en vrijwilligers van de SVVR en wordt aangevoerd door collega Henk Maring. Het transport is uiteraard weer verzorgd door de Waddenunit van het Ministerie van Economische Zaken, met het schip de ms “Harder”. Men verwacht tegen middernacht weer in de Eemshaven te zijn.

Plaatsen van de schuilhut begin augustus

Springtij
De schipper van de Harder, Jan Kostwinner, zei het zo net al aan de telefoon: ‘Springtij is onderweg; nu al 70-80 cm verhoging onder Rottum’. Dinsdagmiddag en -avond wordt in de kustgebieden een stormachtige westen- tot noordwestenwind verwacht, voorafgegaan door stevige buien met kans op onweer. Daarbij zijn zware windstoten tot ruim 100 km/u mogelijk. Combineer dat met springtij en je krijgt 21 oktober ’s avonds zo’n +2 meter verhoging in het Schild tussen Oog en Plaat (het was +4 meter in december 2013).
Boswachter Bert Corté: “Niet iets om meteen bang van te worden. Het is de Wadden-dynamiek in werking. De lager gelegen delen van de eilanden komen onder water te staan en er zal weer flink wat zand verplaatst gaan worden. Zoals het nu lijkt, ga ik donderdag daarom maar weer even op inspectie.”

reageren

geef een reactie

 • Reinhard Tabak uit Harkstede
  20 oktober 2014 om 19:05

  Hoi Jorien,
  Ik hoop dat Boswachter Bert Corté ook foto‘s gaat nemen van de eventuele nieuwe afslag van Rottum, en die weer gaat publiceren.
  We hopen dat er niet teveel afslag komt, het stormseizoen is nog maar net begonnen en nog een lange weg te gaan.
  Groetjes van een hele grote fan van de eilanden. Reinhard Tabak.

  • Jorien Bakker
   22 oktober 2014 om 14:16

   beste Reinhard, dank voor je reactie. Er zal zeker afslag hebben plaatsgevonden, maar dat zand is niet weg. Het verplaatst zich op en over de eilanden. Elders groeien stukken weer aan. Ze zijn echt in beweging, en nog lang niet verdwenen.

 • Rottum island wildlife report | Dear Kitty. Some blog
  20 oktober 2014 om 17:05

  […] the first bird eggs of the island this year, already before 8 April. 2013 was a successful year for Rottum gray lag geese […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog