www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Expeditie Rottumeroog zondag jl.. een echte wildernisbelevenis

15 oktober 2015 bertcorte in Rottum
stranding 2
aan de grond bij BW 10

Gastblog:

Zondag 11 oktober waren wij gids namens Staatsbosbeheer op de Expeditie Rottumeroog. Het werd een heel bijzondere en een spannende excursie. Zoals je weet was het oostenwind en dus grote kans op verlaging van de waterstand. Wel die was er dan ook. Bij vertrek werd 41 cm extra verlaging gemeld maar in de praktijk was het 55 cm. Over het Lutjewad (onder Schier) ging het prima, maar onder Rottumerplaat werd het moeilijk. Zoals je weet is het geultje daar heel smal en dat gecombineerd met de verlaging. Je begrijpt het misschien al. We kwamen daar vast te zitten en konden geen kant meer op. Dit was bij de boei BW 10 (Boswad 10). Wiert de schipper heeft zijn uiterste best gedaan de iets verlegde geul te bereiken maar het is niet gelukt. We zaten hoog en droog! Dat werd dus geen Rottumeroog. Maar wel een dynamische Wadbeleving.

Verkenning
Na verkenning van het wad door ons en een wadgids die aan boord was, zijn we met de hele groep 2 uur aan de wandel geweest. De excursiedeelnemers reageerden erg goed. Sommige vonden het ook wel echt spannend dit avontuur. Ze hebben aan den lijve ervaren dat een tocht over het wad niet ‘zomaar’ iets is. We hadden prachtig zonnig weer. Hebben genoten van een prachtige zonsondergang.

Vlot
Het schip zou rond 21:00 uur vlot komen. En dan was het nog maar de vraag of we het Lutjewad wel weer over zouden komen, want er was geen 41 cm verlaging maar 55 cm. De bemanning heeft toen besloten om de reddingsboot in te schakelen. Vier reddingsboten (2 van Lauwersoog en 2 van Schier) hebben ons opgehaald. Wierd kreeg de Ms Boschwad weer in de Lauwers (geul tussen Schier en Plaat) en  waar we over zijn overgestapt op de reddingsboten.  De grote reddingsboot ging terug over de Noordzee, de kleine konden het nog via de Wadden redden. De hele operatie verliep uiterst soepel we hebben geen wanklank gehoord. Wel heb ik gehoord dat mensen volgend jaar nog eens een poging wagen, want ze willen Oog ook wel echt zien en niet alleen van een afstand.

Zonder gewicht
Wierd is het uiteindelijk, zonder het gewicht van 30 personen, gelukkig gelukt om over het Lutjewad te komen. Ook zij konden dus thuis slapen. En wat een mooi bericht over het zeegras! Ook nu (wij lagen ongeveer 1 km ten zuiden van de mosselbanken) konden we zien dat er honderden rotganzen aan het foerageren waren op het zeegras. Verder trokken er grote groepen brandganzen over. Ook veel eidereenden en meeuwen.

Wij doen er een paar plaatjes bij om een indruk te krijgen van onze wildernisbelevenis. 

Hartelijke groeten van Doortje en Bart, gidsen Rottumeroog en vogelwachters Rottumerplaat 2015    

stranding 1. jpg
Vanaf het schip was nog veel te zien. Windscherm gemaakt om iets comfortabeler te staan bij die straffe oosten wind.

 

Je kan zien dat de geul iets verlegd is want Wierd zat wel precies op de GPS tack.
Je kan zien dat de geul iets verlegd is want Wierd zat wel precies op de GPS tack.

  stranding 4 bw 10 zittendBW 10

Met 4 boten; 2 uit Lauwersoog en 2 uit 'Schier.
Met vier boten; 2 uit Lauwersoog en 2 uit ‘Schier.

stranding 8       

reageren

geef een reactie

 • Staatsbosbeheer
  28 oktober 2015 om 15:25

  De boswachter en de schipper maken altijd de dag voorafgaand aan de excursie om 14.00 u de afweging of de tocht door gaat of niet. Dat doen zij op basis van gegevens van de verkeerspost Schiermonnikoog. De tocht van zondag 11 oktober heeft duidelijk gemaakt dat de elementen van het Wad, getijden, wind, verplaatsing van geulen, tijdig vertrekken en het navigeren heel nauw luisteren.
  We hebben begrepen dat er toch een mooie wandeling over het Wad is gemaakt, er een prachtige ondergaande zon was en de reddingboten de deelnemers veilig terug naar de haven hebben gebracht. Maar men was natuurlijk meegegaan om Rottumeroog te bezoeken. Ook Staatsbosbeheer betreurt dat en daarom bieden we deelnemers korting op een expeditie in 2016.

  Jorien Bakker (communicatie) en Annemieke op ’t Hof (marketing)

 • Staatsbosbeheer
  28 oktober 2015 om 15:25

  De boswachter en de schipper maken altijd de dag voorafgaand aan de excursie om 14.00 u de afweging of de tocht door gaat of niet. Dat doen zij op basis van gegevens van de verkeerspost Schiermonnikoog. De tocht van zondag 11 oktober heeft duidelijk gemaakt dat de elementen van het Wad, getijden, wind, verplaatsing van geulen, tijdig vertrekken en het navigeren heel nauw luisteren.
  We hebben begrepen dat er toch een mooie wandeling over het Wad is gemaakt, er een prachtige ondergaande zon was en de reddingboten de deelnemers veilig terug naar de haven hebben gebracht. Maar men was natuurlijk meegegaan om Rottumeroog te bezoeken. Ook Staatsbosbeheer betreurt dat en daarom bieden we deelnemers korting op een expeditie in 2016.

  Jorien Bakker (communicatie) en Annemieke op ’t Hof (marketing)

 • fotovandenatuur
  28 oktober 2015 om 14:46

  Heel leuk verslag Doortje en Bart. Dank ook voor jullie leuke verhalen. We zullen ook wat foto’s van het Wad en de boot nog plaatsen. Volgend jaar komen we weer. Rob en Anneloes.

  • Staatsbosbeheer
   28 oktober 2015 om 15:15

   Jullie zijn van harte welkom 🙂

 • fotovandenatuur
  28 oktober 2015 om 14:46

  Heel leuk verslag Doortje en Bart. Dank ook voor jullie leuke verhalen. We zullen ook wat foto’s van het Wad en de boot nog plaatsen. Volgend jaar komen we weer. Rob en Anneloes.

  • Staatsbosbeheer
   28 oktober 2015 om 15:15

   Jullie zijn van harte welkom 🙂

 • jan overduin
  15 oktober 2015 om 10:09

  Opmerking(en):
  Fijn dat de deelnemers toch nog een mooie dag op het wad hebben mogen beleven.
  Van de genoemde verwachte ( extra ) verlaging van de waterstand van zelfs 111 cm is in het geheel geen sprake geweest.
  Die zondag heb ik me namelijk voortdurend op de hoogte gehouden van het verschil tussen astronomische en de verwachte waterstanden.
  De voornaam van de schipper is Wiert.

  • Staatsbosbeheer
   21 oktober 2015 om 14:41

   We hebben het aangepast. Dank!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog