www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Insecten op Rottumeroog

5 juli 2023 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum
moshommel op Rottumeroog, juni 2023

moshommel op akkerdistel (foto: Emo Klunder)

Terwijl op Rottumerplaat ‘vaste’ vogelwachters de rust voor de vogels bewaken en hun wel en wee op de voet volgen en vastleggen, gebeurt dat op het veel kleinere Rottumeroog door afwisselende duo’s die een tweeweekse ‘wacht’ voor hun rekening nemen. De omstandigheden zijn op ‘Oog een stuk primitiever, vandaar de kortere periode. Emo Klunder en Ellen Klunder doen verslag van hun eerste van twee ‘beurten’ van dit vogelwachter seizoen.

In de tweede helft van juni zijn veel vogels nog druk met het uitbroeden van eieren en het grootbrengen van jongen. Ze mogen dan zo weinig mogelijk verstoord worden en de beweegruimte van de vogelwachters is maar zeer beperkt. De groepen steltlopers zijn in mei vertrokken naar Lapland en Siberië. In de loop van juli keren ze geleidelijk terug.

niet vervelen

De vogelwachters hoeven zich echter niet te vervelen op Rottumeroog. Want naast vogels zijn er verschillende interessante insecten op het eiland. Sommige daarvan komen voornamelijk langs de kust voor. Een soort, die het goed doet op Rottumeroog is de moshommel, een vrij zeldzame bijensoort. Opvallend bij deze hommel, is het oranje ‘petje’.

moshommel op Rottumeroog, juni 2023
moshommel op zeewinde (foto: Emo Klunder)
kustbehangersbij op Rottumeroog, juni 2023
kustbehangersbij (foto: Emo Klunder)

Ook allerlei vliegensoorten laten zich soms prachtig bewonderen. Veel van deze insecten lijken erg op wespen. Dit fenomeen wordt in de biologie ‘mimicry’ genoemd. De ongevaarlijke vliegen doen zich voor als een gevaarlijke wesp om de kans te verkleinen als prooi te dienen voor vogels of andere insecten.

Gewoon Knuppeltje op akkerdistel met bandzweefvliegje op Rottumeroog, juni 2023
Gewoon knuppeltje op akkerdistel met bandzweefvliegje (foto: Emo Klunder)

waterbak

Op het eiland hoef je je dus geen moment te vervelen. Zelfs tijdens rustmomenten valt er genoeg te zien. Zoals nu en dan een vogel, die uit de waterbak komt drinken voor het terras. Deze waterbak, een aangespoelde plastic viskrat, ligt daar dan ook niet toevallig. Het is een voor veel zangvogels welkome bron van, op Rottumeroog schaars, zoet water. Een staketsel van op het strand gevonden aangespoelde takken er naast vormt een voor vogels mooi uitkijkpunt. Water en takken trekken allerlei vogels aan tot vlak voor het vogelwachtersonderkomen. Zo krijgen de vogelwachters ze op een presenteerblaadje zonder de boel te verstoren.

kneu op Rottumeroog, juni 2023
kneu bij de waterbak (foto: Emo Klunder)

In juli hopen we bij ons volgend bezoek weer te kunnen genieten van de natuur om ons heen.

Ellen en Emo Klunder

reageren

geef een reactie

 • Theo Zuur
  5 juli 2023 om 14:10

  Eindelijk een verslag van Rottumeroog! Klein maar fijn. Eb en vloed waarneembaar als op geen andere eiland. Van klein naar groots, van groots naar klein. Leven met de getijden.

 • G. J. Buurma
  5 juli 2023 om 10:01

  Ik vraag me af of er ook zoogdieren voor komen op het eiland

  • ZG ZON
   5 juli 2023 om 15:56

   Dat zoeken we wel even

  • Emo Klunder
   6 juli 2023 om 20:02

   Er kwamen tot voor kort wel konijnen voor. Maar ik heb ze al een paar jaar niet meer op ‘Oog gezien. Verder zijn er 2 soorten zeehonden en ook vleermuizen op het eiland.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog