www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Kloosterlingen, strandvoogden en een gekke graaf op Rottumeroog

27 januari 2016 Staatsbosbeheer in Rottum

Het kleine en dynamische Rottumeroog kent een rijke geschiedenis. ‘Ons Oog’ (oud woord voor eiland) dook voor het eerst op in de vroege middeleeuwen. Sindsdien is het eilandje voortdurend van plaats en van vorm veranderd. Historicus Albert Buursma kan honderduit vertellen over het eiland en z’n roerige historie van piraten, kloosterlingen, scheepsstrandingen, strandroof en een gekke graaf, maar ook over de strandvoogden die een eigen koninkrijkje hadden en het ontstaan en verdwijnen van o.a. het eiland Bosch.

Albert geeft hierover op zaterdagmiddag 30 januari in het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum een lezing. Albert is lid van de coördinatiegroep van de stichting Verdronken Geschiedenis en bestuurslid van de stichting Vrienden Rottumeroog en Rottumerplaat (SVRR). En houdt zich verder vooral bezig met de regionale geschiedenis in Noord-Nederland.

De lezing begint om 14.00 uur. Het is de tweede in een reeks activiteiten rond de expositie ‘Marten Toonder senior, van eierzoeker tot zeekapitein’ in het Openluchtmuseum het Hoogeland. Toonder senior bracht tien jaar van zijn jeugd al werkend door op het dynamische Rottumeroog. De tentoonstelling is nog tot en met 1 mei 2016 te bekijken.

Albert vertelt deelnemers aan de Expeditie Rottumeroog over de geschiedenis van het eiland
Albert vertelt deelnemers aan de Expeditie Rottumeroog over de geschiedenis van het eiland
reageren

geef een reactie

  • Jan Lutgendorff
    12 juli 2018 om 11:25

    Geachte heer Duursma, beste Albert zou je contact met me kunnen opnemen?

  • Rottum island wildlife report | Dear Kitty. Some blog
    27 januari 2016 om 19:56

    […] report also mentions that gray lag geese laid the first bird eggs of the island this year, already before 8 April. 2013 was a successful year for Rottum gray lag geese […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog