www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Waddengebied verkozen tot Mooiste Natuurgebied van ons land!

2 november 2016 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum

Grijze zeehond

Het Nederlandse Waddengebied heeft de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied van Nederland gewonnen. We kregen de meeste stemmen van het publiek en eindigden ruim voor twee en drie: de Veluwe en Hollands Duinen. Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven maakte dat maandag bekend tijdens De Wereld Draait Door. Duizenden Waddenliefhebbers brachten de afgelopen drie weken hun stem uit op Het Nederlandse Waddengebied, waaronder veel Groningers. Daar ben ik als boswachter in het Lauwersmeer en op de Rottums ongelofelijk trots op!

Het Nederlandse Waddengebied was voor de verkiezing ingediend door Nationaal Park Duinen van Texel, Werelderfgoed Waddenzee, Nationaal Park Schiermonnikoog, Natuurmonumenten en mijn organisatie Staatsbosbeheer. Een groot aantal andere organisaties ondersteunde de indiening. De titel onderstreept de bijzondere waarden van het hele gebied, van de Razende Bol tot de Dollard, van de eilanden tot het Lauwersmeer. Het is nu officieel de mooiste natuur van Nederland! We danken alle stemmende Waddenliefhebbers. Daarmee geven jullie ons een opdracht mee: zorg goed voor die natuur, zodat we er van kunnen blijven genieten. Als winnaar van de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied ontvangt het NL Waddengebied een bedrag van 300.000 euro. Onze trekker, Han Lindeboom (NP Texel), zegt daarover: ‘Daarmee gaan we werk maken van zorgvuldig natuurbeheer, het recreatieve en educatieve aanbod uitbouwen en het Waddengebied in de etalage zetten.’

Met de publieksverkiezing wil staatsecretaris Van Dam de Nederlanders meer betrekken bij wat onze natuur te bieden heeft én natuurgebieden de kans geven zich te ontwikkelen tot nationale iconen, net zoals bijvoorbeeld de molens en het Rijksmuseum. Betrokkenheid is belangrijk want wie ziet nu de waarde van iets dat hij/zij niet kent? Ik was echt prettig verrast door de grote betrokkenheid van mensen gedurende afgelopen drie weken. Waddenliefhebbers, Marketing Groningen, VVV’s, provincies, gemeenten, natuurorganisaties; iedereen deed zijn best om andere Waddenfans te bewegen om te gaan stemmen. Als we dat enthousiasme weten vast te houden, gaat het ons ook lukken om het Waddengebied als internationaal icoon neer te zetten. Kijk, die internationale trekvogels weten al eeuwen dat het Waddengebied ‘the place to be’ is.

UNESCO
Het Nederlandse Waddengebied prijkt nu bovenaan het Nederlandse lijstje van natuurgebieden van Wereldklasse. Echte topnatuur die veertien procent van het oppervlak van ons land beslaat. Een belangrijk deel van de wereldpopulatie van trekvogels gebruikt het wad als tankstation. Voor de zes miljoen vogels die jaarlijks in dit gebied broeden of overwinteren is het een onmisbare schakel om te overleven. En meer dan vijftienduizend zeehonden vinden hier rust en ruimte. UNESCO heeft de Waddenzee van Esbjerg tot Den Helder niet voor niets uitgeroepen tot Natuurlijk Werelderfgoed. We willen dat iedereen dat beseft en daar trots op is. Dan zijn ze er ook voorzichtig mee.

Plannen
De indieners willen zo snel mogelijk om de tafel met alle betrokken partijen om werk te maken van de plannen die we bij de nominatie van het Waddengebied indienden. Zoals het organiseren van goede natuurbescherming onder toenemende gebruiksdruk, het komen tot één gezamenlijk beeldmerk met een (inter)nationale promotie- en marketingcampagne en een goed educatief programma voor basisscholen, bijvoorbeeld allemaal een keertje wadlopen zoals mijn collega-boswachter Joeri Lamers bij DWDD zei.

Dark Sky Waddengebied
Dark Sky Waddengebied

Onze Wadden hebben de toerist veel te bieden. Jaarlijks trekken twee miljoen bezoekers naar het natuurgebied. We weten de zorg voor natuur en genieten te combineren. Maar weten ook waar de grenzen liggen, zo zullen de Rottums beperkt toegankelijk blijven i.v.m. de noodzakelijke rust en natuurbescherming. Op andere plekken in het Waddengebied worden mensen door onze vogelwachters gewezen op de plekken waar vogels broeden en zeehonden rusten. Een ander voorbeeld is de intentieverklaring die 42 partijen in het Waddengebied afgelopen zaterdag ondertekenden om de Dark Sky parken de Boschplaat en Lauwersmeer uit te bouwen tot één Dark Sky Park Wadden. Dat is winst voor natuur en voor iedereen die houdt van een mooie sterrenhemel.

Nogmaals dank!

reageren

geef een reactie

 • boswachter Jaap Kloosterhuis
  2 november 2016 om 16:29

  Dankjewel Ton,

  Het geld gaat deels naar educatie en (educatieve) recreatie en zeker ook naar goede bescherming van kwetsbare natuur. Maar los daarvan wordt ook gewerkt aan duurzame onderkomens voor de vogelwachters hoor!

  boswachter Jaap Kloosterhuis

 • Ton
  2 november 2016 om 15:29

  Geweldig, het kon niet anders het is het mooiste natuurgebied maar ook een belangrijk gebied jullie van harte gefeliciteerd!
  Het geld besteden aan B.V de Rottums daar verdienen de trekvogels voor diegenen die hun bewaken een goed onder komen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog