www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Op een onbewoond eieieieiland…!

21 december 2016 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum
De brochure Onbewoonde eilanden

De nieuwe brochure

Heb je het al gezien? Er is een nieuwe brochure gemaakt over onbewoonde Waddeneilanden! Deze geeft samen met online-informatie een uniek overzicht van alle onbewoonde eilanden en zandplaten in ons deel van de Waddenzee, waaronder de Rottums. Door mensen onbewoond dan, want er leven natuurlijk wel dieren.

10 bijzondere eilanden en zandplaten
De wadbeheerders krijgen regelmatig vragen over deze bijzondere plekjes: waarom is Simonszand bijzonder, waarom mag ik niet op Zuiderduin komen, wie beschermt de natuur op Griend, wat kom ik tegen op de Razende Bol, waarom verandert Rottumeroog van vorm? Al deze informatie is nu te vinden in ‘Op een onbewoond eiland in de Waddenzee’. In combinatie met online informatie op Waddenzee.nl hebben we 10 onbewoonde eilanden en platen in het Nederlandse deel van de Waddenzee in beeld gebracht. Van west naar oost zijn het: Razende Bol, Richel, Griend, Robbenbank, Rif, Engelsmanplaat, Simonszand, Rottumerplaat, Rottumeroog en Zuiderduin. Hier wonen geen mensen en soms mogen die er ook niet komen. De natuur heeft het rijk alleen. Lees alles over die natuur, locatie en dynamiek én de toegankelijkheid van ons enige natuurlijk Werelderfgoed in de brochure.

Samenwerking
Wij hebben afgelopen voorjaar een afstudeerder wetenschapscommunicatie, Renate Prins, opdracht gegeven om informatie over álle onbewoonde eilanden en -platen te ontsluiten voor het in de Waddenzee geinteresseerde publiek. Alle beheerders van eilanden en platen in de Waddenzee – Rijkswaterstaat, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Waddenunit van EZ – hebben vervolgens meegewerkt. Daarnaast is de brochure mede mogelijk gemaakt door Vogelbescherming Nederland (programma Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen) en het Werelderfgoed Waddenzee.

Zuiderduin
Zuiderduin. Foto: Joop van Houdt, © Rijkswaterstaat

Alle info:

 • Download brochure Op een onbewoond eiland in de Waddenzee of check de website Waddenzee.nl
 • De brochure is ook verkrijgbaar bij recreatiebedrijven, rederijen, VVV’s en bezoekerscentra in het Waddengebied (zoals het Activiteitencentrum de Bosschuur van Staatsbosbeheer in Lauwersoog)
 • Losse exemplaren zijn te bestellen via een e-mail naar wadden@staatsbosbeheer.nl

Ik ga in ieder geval zingend de kerstvakantie in, jullie ook? 🙂 “Op een onbewoond eieieieiland, is het alle dagen feest..!”

reageren

geef een reactie

 • boswachter Jaap Kloosterhuis
  23 december 2016 om 11:22

  Geen kangoeroes op de onbewoonde Waddeneilanden en dus ook geen zoekgeraakte kangoeroekinderen! Wel prachtige, internationaal belangrijke maar kwetsbare natuur die het beschermen waard is en waar we met recht trots op mogen zijn!
  Kijk maar eens naar de prachtige luchtfoto van Zuiderduin: wie weet nu dat we zo’n prachtig hartvormig eilandje hebben in onze eigen Waddenzee?!

 • dick arentsen
  23 december 2016 om 00:26
 • Yvonne Nijlunsing
  21 december 2016 om 18:59

  Hallo Jaap! Leuk om te lezen en we kijken uit naar het kangoeroekind!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog