www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Nieuw seizoen Expeditie Robinson! Eh… Rottumeroog

22 februari 2017 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum
Avondlicht over het wad bij Rottumeroog

Avond valt over het wad bij Rottumeroog. Foto: Henk Postma.

Onbewoonde eilanden spreken tot de verbeelding. Niet alleen de tropische, zoals in het populaire Expeditie Robinson. ‘Onze’ Groningse Waddeneilandjes Rottumeroog en Rottumerplaat hebben aan belangstelling ook geen gebrek. Vanwege de gevoeligheid voor verstoring van trekvogels en zeehonden zijn ze het hele jaar voor publiek afgesloten volgens art. 20 van de Natuurbeschermingswet. Met uitzondering van onze 23 expedities in de kleurrijke periode na het broedseizoen (augustus  – oktober). En die zijn vanaf nu weer te boeken! De populairste data liggen in de weekenden, maar ook andere dagen lopen meestal hard.

Ga je mee?

De Expeditie Rottumeroog biedt een unieke kans om te genieten van de rust en stilte van het Werelderfgoed Waddenzee en het normaal niet toegankelijke eiland met zijn rijke geschiedenis te beleven. We varen vanuit Lauwersoog met de ms Noordster of de ms Boschwad naar Rottumeroog en terug. Terwijl het schip zich zo’n 3 uur lang een weg zoekt door de meanderende vaargeul, geniet je van het weidse uitzicht over het wad. Het voortdurend veranderende weer en tij zorgen ervoor dat elke dag op het Wad anders is en bepalen ook in belangrijke mate het verloop van de expeditie. Het schip vaart langs Rottumerplaat, waar je goede kans maakt een grote groep zeehonden te zien op hun ligplekken.

Bij Rottumeroog gaan we, nadat het schip is drooggevallen, van boord en lopen door het lage water naar het eiland. Hier word je rondgeleid door één van onze gidsen, waarvan ik er zelf een van ben. En daar ben ik blij om want het is prachtig om te doen! We vertellen over de geschiedenis van het eiland, beheer en beleid, de flora en fauna van dit deel van de Waddenzee en andere leuke ontwikkelingen. Op 8 van de excursiedata reist er dit jaar als ‘extraatje’ ook een cultuurhistorische gids mee van de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat (zie de boekingswebsite).
De wandeltocht over het eiland duurt ca. 3-4 uur afhankelijk van windrichting en tij. Tijdens de terugreis is er kans op een prachtige zonsondergang, en beleef je de donkerte van het Wad. De totale expeditie beslaat ca. 12-13 uur.

Verzorging

Voor 85 euro p.p. heb je een onvergetelijke en vrijwel geheel verzorgde dag in het Werelderfgoed Waddenzee. Bij onze expeditie zijn inbegrepen: 1x koffie of thee bij aankomst, en voor onderweg een lunchpakket in een bewaartas met vier volkoren broodjes met ham en kaas, een mueslibol, een appel en water. Op de terugreis krijg je een kom groentesoep. Bij aanmelding kun je eventueel kiezen voor een vegetarische optie.

Rottumeroog is een permanent gesloten natuurgebied. Met de Expeditie mag je er tóch op. Foto: Henk Postma
Rottumeroog is één van de weinige permanent gesloten natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Foto okt. 2016: Henk Postma

Belangrijk!

Deze excursie is veel zwaarder en langer dan andere Staatsbosbeheer-activiteiten, en daarom niet geschikt voor kinderen en minder validen. Een goede conditie is een vereiste. Ook zijn honden niet toegestaan. En zoals we altijd zeggen: weer en getij bepalen alles. Bij erg laag water doet het schip er langer over dan de genoemde 3 uur enkele reis. En bij onveilige weersomstandigheden of erg hoog/laag water gaat het helemaal niet door. Dat publiceren we dan een dag van tevoren op dit weblog. Op onze website lees je meer noodzakelijke informatie voor en over de Expeditie Rottumeroog.

Nog steeds zin in avontuur? Boek NU je expeditie online en weet je verzekerd van een plek aan boord!

Met de Expeditie-gids loop je ook over de kwelder van Rottumeroog. Foto: Henk Postma.
Met de Expeditie-gids loop je ook over de kwelder van Rottumeroog. Foto okt. 2016: Henk Postma.
reageren

geef een reactie

 • Pieter
  25 april 2017 om 09:34

  is er ook een keer een tocht naar Plaat?

 • Ruth
  22 februari 2017 om 21:07

  Dag Jaap, wat een heerlijke wervende blog!, weet jij al welke dagen jij meegaat? Lijkt me superleuk om met mijn oude aardrijkskundeleraar mee naar Oog te gaan!

 • Els
  22 februari 2017 om 18:13

  Jaap, ik zal je blog met plezier delen via Fb en Twitter. Hoop zelf dit jaar ook weer op Oog te komen.