www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Rottumeroog in de zomer: vogels, vlinders, bloemen

6 augustus 2017 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum
Bloeiende Lamsoor op Rottumeroog

onmiskenbaar Rottumeroog: priel, kaap en bloeiende lamsoor

De blogs van de vogelwachters gingen tot nu toe allemaal over Rottumerplaat. Daar zitten de vogelwachters-koppels per 'wacht' een aantal weken achtereen. Maar ook op Rottumeroog is bewaking, zij het voor kortere periodes. Een van de vogelwachters op 'Oog is Emo Klunder, ook vogelteller en een van de gidsen bij de 'expeditie Rottumeroog'.
Lees hieronder zijn verslag.

Bij de wisseling van de wacht, werd ons al medegedeeld, dat een logé was aan komen vliegen. Een postduif, die ze Heinrich hadden genoemd.

postduif rust uit op Rottumeroog
Postduif ‘Heinrich’

De vogel bleef de eerste dagen dicht bij ons in de buurt, in afwachting van zijn voer (Havermout). Als hij ons niet zag, keek hij om de hoek van de deur, of wij er wel waren. Twee dagen later, na zijn ontbijt, vertrok hij, even plotseling als hij was gekomen. Zijn duiven-vriendjes, zullen vast de verhalen hebben gehoord, hoe prachtig Rottumeroog is….

iglo Rottumeroog
de iglo

Vlinders

Onze eerste dagen brachten prachtig weer. Ze stonden vooral in het teken van de vlinders. Er kwamen steeds meer op eiland. Rond de iglo zaten ze vooral op bloeiende bramen. De meest talrijke vlinder was de Dagpauwoog. Tijdens een bezoek aan de kwelder zagen we er meer dan 100!

dagpauwoog op Rottumeroog
dagpauwoog op Rottumeroog

De kwelder kleurt paars van het bloeiend Lamsoor; een belangrijke nectarplant voor veel insecten. De leukste waarneming was een rondfladderende Gele Luzernevlinder. We telden 13 soorten dagvlinders in deze periode.

gele luzernevlinder op Rottumeroog
gele luzernevlinder op lamsoor

Rust?

Rottumeroog is een heerlijk rustig en stil eiland. Je hoort alleen de wind, de vogels en heel soms een vliegtuig. Op 22 juli werden we verrast door harde muziek. Toch een beetje ongerust, of er geen boot was aangeland, gingen we kijken. Het bleek echter een dance-feest op Borkum te zijn. Qua afstand toch bijna 7 km. De hele avond zaten we in de harde muziekdreunen. Des te meer geniet je de volgende dag weer van de rust.

Zwaluwen en piepers

In de tent, die als bergruimte gebruikt wordt, broedde dit jaar een paartje Boerenzwaluwen. Ze kregen 4 jongen. De vogels waren de hele dag aanwezig. Af en toe kwam een aantal andere Boerenzwaluwen langs op trek. De vogels bleven dan de hele dag in de buurt. Samen zaten ze dan gezellig op het dak van de tent. (Maximaal met z’n 19-en). Een Oeverzwaluw kwam ook langs en bleef een dagje.

Boerenzwaluw op Rottumeroog
Boerenzwaluw
oeverzwaluw op Rottumeroog
oeverzwaluw

Het broedseizoen loopt ten einde. De Graspiepers rond de iglo voeren nog steeds hun jongen en de laatste niet-vliegvlugge meeuwen lopen nog in de duinen. De steltlopers uit het hoge Noorden, zijn intussen op het Wad gearriveerd. Duizenden Kanoeten, Rosse Grutto’s en Bonte Strandlopers, de meeste nog in zomerkleed, rusten bij hoog water op het eiland. Ook Scholeksters en Wulpen verzamelen zich weer. De komende weken, zullen er nog veel vogels bij komen.

graspieper Rottumeroog
graspieper

schelpen en planten

Wat is het heerlijk, langs de vloedlijn op zo’n eiland. Er spoelt van alles aan. Schelpen vind je in overvloed. Elke dag liggen er Wulken op het strand en het is moeilijk de verleiding te weerstaan, om ze allemaal mee te nemen. Gelukkig blijven er genoeg liggen en vinden mensen tijdens de excursies ze ook. De schelpensoort, waar we altijd weer naar uitkijken is de Noordkromp. Deze keer lukte het niet. In het verleden was het geluk wel een paar keer met ons.

Op ’Oog staan leuke planten. Langs de zeereep, vind je Duinviooltjes en Zeewinde. De bramensoort, die hier groeit is de Dauwbraam. De vruchten zijn heerlijk. Deze planten kunnen wel tegen de enigszins zilte wind, maar vind je niet op de kwelder. Hier staan planten, die af en toe wat zeewater over zich heen krijgen, zoals de al genoemde Lamsoor, maar ook Zeekraal, Zeeaster en Zoutmelde. Erg leuk om deze planten in juli en augustus te bewonderen.

zeewinde Rottumeroog
zeewinde

Met toch een dubbel gevoel namen we weer afscheid van “ons” eiland. Gelukkig komen we terug!

Emo & Ellen Klunder

 

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog