www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Ga je mee op expeditie naar Rottumeroog?

6 april 2018 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum
Avondlicht over het wad bij Rottumeroog

Avond valt over het wad bij Rottumeroog. Foto: Henk Postma.

Onbewoonde eilanden spreken tot de verbeelding. Ook ‘onze’ Groningse Waddeneilandjes Rottumeroog en Rottumerplaat hebben aan belangstelling geen gebrek. Vanwege de gevoeligheid voor verstoring van trekvogels en zeehonden zijn ze het hele jaar voor publiek afgesloten volgens art. 20 van de Natuurbeschermingswet. Met uitzondering van onze 23 expedities in de kleurrijke periode na het broedseizoen (augustus – oktober). En die zijn vanaf nu weer te boeken! De populairste data liggen in de weekenden, maar ook andere dagen lopen meestal hard.

Op expeditie
De Expeditie Rottumeroog biedt een unieke kans om te genieten van de rust en stilte van het Werelderfgoed Waddenzee en om het normaal niet toegankelijke eiland met zijn rijke geschiedenis te beleven. We varen vanuit Lauwersoog met de ms Noordster naar Rottumeroog en terug. Terwijl het schip zich zo’n 3 uur lang een weg zoekt door de meanderende vaargeul, geniet je van het weidse uitzicht over het wad. Het voortdurend veranderende weer en tij zorgen ervoor dat elke dag op het Wad anders is en bepalen ook in belangrijke mate het verloop van de expeditie. Het schip vaart langs Rottumerplaat, waar je goede kans maakt een grote groep zeehonden te zien op hun ligplekken.
Bij Rottumeroog gaan we, nadat het schip is drooggevallen, van boord en waden we door het lage water naar het eiland. Hier word je rondgeleid door één van onze gidsen, waarvan ik er zelf een van ben. En daar ben ik blij om want het is prachtig om te doen! We vertellen over de geschiedenis van het eiland, beheer en beleid, de flora en fauna van dit deel van de Waddenzee en andere leuke ontwikkelingen. Op 10 van de excursiedata reist er dit jaar als ‘extraatje’ ook een cultuurhistorische gids mee van de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat.
De wandeltocht over het eiland duurt zo’n 3 a 4 uur afhankelijk van windrichting en tij. Tijdens de terugreis is er kans op een prachtige zonsondergang, en beleef je de donkerte van het Wad. De totale expeditie beslaat ca. 12-13 uur.

Met de gids loop je ook over de kwelder van Rottumeroog. Foto: Henk Postma.
Met de gids loop je ook over de kwelder van Rottumeroog. Foto: Henk Postma.

Verzorging
Voor 90 euro per persoon heb je een onvergetelijke en vrijwel geheel verzorgde dag in het Werelderfgoed Waddenzee. Bij onze expeditie zijn inbegrepen: 1x koffie of thee bij aankomst, en voor onderweg een lunchpakket in een bewaartas met vier volkoren broodjes met ham en kaas, een mueslibol, een appel en water. Op de terugreis krijg je een kom groentesoep. Bij aanmelding kun je eventueel kiezen voor een vegetarische optie.

Belangrijk!
Deze excursie is veel zwaarder en langer dan andere Staatsbosbeheer-activiteiten, het is een echte expeditie. Daarom is een goede conditie vereist en is het niet geschikt voor kinderen en minder validen. Ook zijn honden niet toegestaan. En zoals we altijd zeggen: weer en getij bepalen alles. Bij erg laag water doet het schip er langer over dan de genoemde 3 uur enkele reis. En bij onveilige weersomstandigheden of erg hoog/laag water gaat het helemaal niet door. Dat publiceren we dan een dag van tevoren op dit weblog. Op onze website lees je meer noodzakelijke informatie voor en over de Expeditie Rottumeroog.

NB. Door een overweldigende belangstelling zijn er helaas geen plaatsen meer beschikbaar voor de excursies in 2018.

reageren

geef een reactie

 • herman scholtens
  20 december 2018 om 12:44

  ik meld me graag al aan voor een expeditie in 2019,
  voor 2 personen.
  Het liefst met de cultuurhistorische ondersteuning van de SBB, waar ik donateur van ben.
  Groetjes van Herman

 • Boswachter Jaap Kloosterhuis
  24 april 2018 om 22:21

  Hallo Emile,
  Dat de expedities Rottumeroog binnen een week waren volgeboekt heeft ons ook verrast. Het aanleggen van wachtlijsten is echter niet te doen. Mochten er plaatsen vrijkomen door afzegging, dan worden die weer aangegeven als boekbaar.

  • jaap
   6 augustus 2018 om 10:39

   mijn kaart voor zaterdag 11 augustus is over te nemen. mt vr gr J. de Vries

 • Emile
  13 april 2018 om 23:23

  Goh wat zijn de expedities snel vol geboekt. Jammer!!
  Is er niet een lijst waar je op kunt komen bij evt. afmeldingen? Ik hou me aanbevolen!!

  • Wilma Cornelissen
   1 juli 2018 om 15:14

   Wil me graag aanmelden als reservere
   Voor 2018 en anders heel graag in 2019 voor twee personen.
   Fijne zomer.
   Groetjes Wilm

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog