www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Terug naar Rottumerplaat

31 maart 2019 Aaldrik Pot in Rottum

Ruziënde scholeksters langs de Westgeul.

Afgelopen vrijdag  kwamen we op een zonovergoten dag aan op Rottumerplaat. Freek Jan en Dennis, de schippers van de Harder, zetten ons en een enorme hoeveelheid spullen en eten af op het eiland. Wat hebben we naar dit moment uitgekeken! Vorig jaar augustus draaiden we tien dagen proef en stelden vast dat we hier allebei heel graag een seizoen als vogelwachters wilden bivakkeren. Aaldrik is in het dagelijks leven adviseur bij Staatsbosbeheer in Drenthe en Nicolette verkoopadviseur  bij Bever in Groningen en Assen. Maar nu zijn we dus samen vier maanden vogelwachter. Wat een voorrecht!

In dit blog houden we jullie op de hoogte van onze werkzaamheden en belevenissen. We proberen iedere zondagavond een blog te posten. En het zal veel over vogels gaan. Een van de taken is bijvoorbeeld het in kaart brengen van de broedvogels op het eiland. Het broedseizoen is nog jong, maar een eerste verkenningsronde van de Noord- en de Zuidkwelder leverde al 31 nesten van de grauwe gans op. Sommige vogels waren nog maar net begonnen en hadden twee of drie eieren. De gemiddelde legselgrootte was zes, met een uitschieter naar acht. De lepelaars die vorig jaar augustus al waren vertrokken, waren nu druk bezig met het verkennen van hun broedlocatie (Aaldrik telde 70 vogels). Rondom het huis zitten elke dag andere zangvogels. Ze gebruiken het eiland om even uit te rusten en daarna weer verder te trekken.

Vrouwtje zwartkop
Vrouwtje zwartkop in de tuin.

Scholeksters

Voor het project CHIRP (Cumulative Human Impact on biRd Populations) volgen we de scholeksters die hier op het eiland broeden. In dit landelijke project wordt onderzocht wat het effect van verschillende menselijke invloeden is op de populatie scholeksters. Aanleiding voor dit grootschalig onderzoek is het drastisch afnemen van het aantal ‘bonte pieten’ in de afgelopen 25 jaar. Door het aflezen van kleurringen, van een aantal vogels die geringd zijn (een heleboel scholeksters dragen geen ringen), dragen we bij aan het documenteren van de ‘levensloop’ van deze vogels.

Nicolette checkt vanaf de toren de scholeksters op kleurringen.

Bij de eerste afgelezen scholeksters zaten een hoop oude bekenden, waaronder  RB-OLBP die in 2001 op de kwelders van Schiermonnikoog werd geringd. Daarna werd hij twaalf jaar niet gezien. In 2013 werd de vogel voor het eerst waargenomen op ‘Plaat’. Via de Birdring-app worden de vogels ingevoerd in de database van Wadertrack. In die zin gaat vogelonderzoek ook met zijn tijd mee. Midden jaren negentig noteerde Aaldrik gewoon nog ingewikkelde codes in zijn veldboekje. Nu kun je met één muisklik de ‘levensloop’ van je waargenomen scholekster terugzien.

Slechtvalk

Later in het seizoen volgen we onder meer het broedsucces van de verschillende paren scholeksters. Nu wordt er vooral nog ruzie gemaakt over de beste plekken en de mooiste vrouwen. Daar maakt het paartje slechtvalken van het eiland zich niet druk meer over. Zij blijken al een nest te hebben. Vandaag liepen we bij toeval tegen dat ‘nest’ aan bij een verkenning van een ander deel van de kwelder. Drie prachtig roestbruine eieren lagen in een ondiep kuiltje in het duinzand. Daaromheen een dun randje van helm en dat is het. Aaldrik volgt normaal de slechtvalken bij het Gasunie-gebouw op de voet en die broeden hoog en droog in een nestkast. Wat een verschil!

Rommel

We kunnen deze eerste dagen nog een beetje rustig aan doen. Over ruim een week moeten we echt aan de bak. Nu kunnen we ook nog wat rommel opruimen, afkomstig van de MSC Zoe, zoals speelgoedtreintjes, een plastic soldatenoutfit voor kinderen, kussentjes en spatborden voor fietsen. Maar het valt ons mee. We vreesden veel meer aan te treffen. De mensen van Rijkswaterstaat, De Harder, de Vrienden van Rottum en Staatsbosbeheer hebben de afgelopen maanden al heel veel troep opgeruimd. We zijn ze dankbaar, want daardoor kunnen wij ons vooral richten op de flora en fauna van dit prachtige eiland.

Van de kwelder meegenomen rommel gaat bij het vogelwachtershuis in een bigbag.

Aaldrik Pot & Nicolette Branderhorst
Vogelwachters Rottumerplaat 2019

reageren

geef een reactie

 • Aart Bentsink
  3 april 2019 om 16:58

  Jullie eigen natuurdagboek, fantastisch om daar te mogen zijn

 • Jan Nijland
  2 april 2019 om 10:44

  Schitterend te zijn op plaat. Blijft voor Aaldrik tenminste Groningen!!
  Tot ziens.

 • Monique
  1 april 2019 om 20:04

  Heerlijk zeg, om te beginnen met dit fantastische weer! ☀️ En wat hebben jullie al veel vogels gespot!
  Succes en benieuwd na jullie volgende verhalen?

 • Reinhard Tabak
  1 april 2019 om 19:35

  Moi, Geweldig wat jullie doen, heel veel succes op het mooie Rottumerplaat.
  Groetn uut Grunn TOPPERS

 • Inge
  1 april 2019 om 12:36

  Zo dan! lijkt mij ook heerlijk om een paar maanden op een onbewoond eiland te zitten stiekem. Ik verwacht natuurlijk prachtige foto’s! veel plezier 🙂

 • Anoesjka
  1 april 2019 om 09:21

  Heel veel succes en plezier Aaldrik en Nicolette. Leuk om jullie avontuur vanaf de wal te kunnen volgen.

 • Wil Branderhorst
  1 april 2019 om 00:21

  Leuk jullie te kunnen volgen.
  Heel toevallig heb ik ook informatie doorgegeven aan de site:Scholekster op het dak over de geschiedenis van de scholeksters die hier vanaf de jaren negentig op daken broeden.Voor het eerst heb ik ze op het dak van het ziekenhuis gesignaleerd,waar ik toen werkte.De site is waarschijnlijk deel van het onderzoek naar de achteruitgang van het aantal scholeksters waar jullie ook aan meedoen.
  Succes en een leuke tijd toegewenst!

 • Linda
  31 maart 2019 om 22:08

  Dank voor dit kijkje in jullie nieuwe avontuur. We waren best nieuwsgierig naar de eerste ervaringen. Elke zondag een blog. Een traktatie! !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog