www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Op de helft…

2 juni 2019 Aaldrik Pot in Rottum

We zijn op de helft van ons vogelwachtseizoen. Een ding waar we ons op verheugd hadden hier op Rottumerplaat is het weer dat iedere dag anders is. We zijn wat dat betreft op onze wenken bediend de afgelopen twee maanden en kregen vandaag als bonus de eerste zomerse dag. Maar met het warme weer van dit weekend droogt ook de grootste zoetwatervoorziening voor de vogels rond het huis rap op. Waarschijnlijk zijn van de tuineidereend die hier om de drie dagen, meestal 's nachts, even kwam badderen en drinken de jongen inmiddels uit het ei gekropen.

Hoe lang kunnen de vogels nog ‘bijtanken’en wij genieten van leuke camerabeelden? Sinds midden april staat er een cameraval op de vijver gericht. Eerst hadden we de camera bij een wat kleinere waterbak geïnstalleerd in de hoop beelden te vangen van de schuwe waterral die hier bijna elk jaar verblijft maar die hebben we dit jaar nog niet gezien of gehoord. Bij die bak hadden we niet zoveel beelden maar sinds de camera bij de vijver staat, is er elke dag wel iets leuks in beeld. Een eidervrouwtje dat om de zoveel dagen komt badderen, boerenzwaluwen die modder verzamelen om hun nesten te bouwen, konijnen die komen drinken en zelfs een waterhoentje dat hier twee dagen heeft vertoeft.

Cameraval
De opdrogende vijver met links de cameraval.

Fundering als vijver

De vijver is eigenlijk de fundering van de vroegere uitkijktoren van Rottumerplaat. Eind  2016 is deze toren afgebroken omdat hij in te slechte staat was om nog veilig te gebruiken. In datzelfde jaar is er een vervangende, tijdelijke, toren gebouwd die nu dienstdoet als observatiepunt en drenkelingenhuis. Vorige jaar is de vijver in de warme zomer helemaal droog komen te liggen en door vogelwachter Harry Horn dieper uitgegraven in de hoop dat dat deze zomer niet weer zal gaan gebeuren.

Bebouwing Rottumerplaat op 14 januari 2015 met de karakteristieke toren. Foto: Rijkswaterstaat

Het was zoals gezegd een week van uitersten qua weer. Afgelopen maandag wilden we eigenlijk de monitoringsronde afmaken maar toen was het net als zondag nog te stormachtig en koud om het veld in te gaan. Het risico dat  eieren en jonge vogels teveel afkoelen door onze aanwezigheid maakte dat we een observatiedag hadden voor de nestplekken die we vanaf de uitkijktoren kunnen zien. Dat zijn die van visdieven, noordse sterns, kokmeeuwen, een aantal scholeksters, en één bontbekplevier.

130 nesten

Eerder schreven we al dat het aantal visdieven en sterns gestaag toenam. Inmiddels hebben we in totaal 130 nesten geteld op twee puindammen voor ons huis en lijkt het erop dat er nog steeds nieuwe vogels aankomen. We zijn heel benieuwd hoe het broedsucces zal zijn. Kustvogels als noordse sterns en visdieven maken hun nest graag op plekken die bij springtij onderlopen. Maar hopen dus dat de zomerstormen meevallen. Vandaag zaten alle sterns en scholeksters met de snavel wijd open om af te koelen.

Scholekster
Dit scholeksterpaar is zich nog aan het oriënteren op de duinrand als geschikte broedlocatie.

De afgelopen week hebben we verder zoveel mogelijk alle scholeksternesten rond de behuizing in kaart gebracht om ook van deze soort het broedsucces te kunnen volgen. Ook nu zijn nog steeds paren die net beginnen met de eileg. Doordat er in de afgelopen jaren in totaal 37 vogels van kleurringen zijn voorzien, kunnen we meerdere paren al goed volgen. Wie maakt ruzie met wie? Hoe vaak lossen beide partners elkaar af bij het broeden? Neemt het mannetje een evengroot aandeel in het broeden voor zijn rekening als het vrouwtje? Wie verjaagt vooral de buren? Later in het seizoen hopen we nog een aantal andere paren die wat verder bij de behuizing vandaan zitten van kleurringen te voorzien. Dan kunnen we bijvoorbeeld ook bepalen of de broedplekken op de puindammen, die zo vel bevochten worden, echt beter zijn dan elders op het eiland.

Lamsoor.
Het eerste bloeiende lamsoor.

Goed en slecht nieuws bij de slechtvalken

En zo vermaken wij ons nog steeds prima. Sterker nog, we weten af en toe niet waar we moeten beginnen. Er komen nu ook steeds meer planten in bloei. Vandaag vonden we bijvoorbeeld het eerste bloeiende lamsoor. En ook de insecten komen nu echt los, wat we niet alleen aan de insecten zelf zien maar ook aan de boerenzwaluwen die veel dichterbij de behuizing kunnen blijven. Die zullen nu ook wel snel met broeden beginnen. Afgelopen donderdag waren alle nesten nog leeg. Net als het nest van de westelijke slechtvalk. Die heeft twee broedpogingen gedaan, maar blijkbaar is ook het tweede legsel, dat maar 1 ei had, mislukt. Ook bij het nieuwe oostelijke slechtvalkenpaar lagen twee onbevruchte eieren in het nest, maar gelukkig zaten daar ook twee weldoorvoede knoeperds van donsjongen in het nest.

Jonge slechtvalk.
Jonge slechtvalk.

Aaldrik Pot & Nicolette Branderhorst
Vogelwachters Rottumerplaat 2019

reageren

geef een reactie

 • Charlie ;-)
  6 juni 2019 om 10:03

  Hey, harde werkers!
  Leuk om jullie verhalen te lezen. Het is gewoon safari in eigen land. Spannend om elke dag weer te zien wat er voor de camera verschijnt.
  Geniet van elke dag!

 • Meindert
  3 juni 2019 om 17:51

  Hoi alle twee
  Net jullie mooie blog weer gelezen. Prachtige foto van dat jong. Hebben jullie trouwens nog wat van de buizerd vernomen, daar geen jongen gespot.
  Trauwens die eend moet 5 juni nog langs komen volgens de data die er onder staat. Heeft Aalderik vergeten de datum bij te stellen ?. We horen volgende week wel weer wat jullie allemaal gezien hebben. Gr meindert

  • Vogelwachters Aaldrik en Nicolette
   3 juni 2019 om 18:38

   Hoi Meindert, ja wat een vogel al hè dat slechtvalk jong?
   Een van de buizerds heeft één jong en de andere twee vogels zitten nog op de eieren. Volgens mij klopt de datum … het filmpje was al van begin mei. Groetjes!

 • Enith de Putter
  3 juni 2019 om 16:15

  Oh, wat prachtig! Ik zou ook graag een paar maanden van rust en stilte willen genieten op Rottummerplaat! Maar ik begreep dat dat voor mij als rolstoelgebruiker niet weggelegd is. Daarom geniet ik volop van jullie verlagen en foto’s! Hartelijk dank!

  • Vogelwachters Aaldrik en Nicolette
   3 juni 2019 om 18:30

   Dag Enith, hartelijk dank voor je bericht. We voelen ons zeer bevoorrecht het broedseizoen hier als vogelwachters te mogen doorbrengen op een plek die voor publiek niet toegankelijk is. Dat we met onze verslagen en foto’s anderen laten meegenieten van al het moois op Rottumerplaat is heel fijn om te horen!

 • Roelie Maris
  2 juni 2019 om 22:16

  De scholeksters zitten ook weer volop bij mijn werk op het dak. Ze tikken zelfs met regelmaat met hun snavel tegen het raam. En….ze maken behoorlijk lawaai. Schreeuweksters dus.
  Leuk om weer te lezen hoe het daar gaat
  Groetjes

  • Vogelwachters Aaldrik en Nicolette
   3 juni 2019 om 18:17

   Hoi Roelie,
   Ja die scholeksters op het dak die missen wij dus nu 😉 Het zijn erg territoriale vogels en verdedigen hun broedplek met verve.
   Dat ze tegen de ruit aantikken is ook als verdediging: ze denken dat hun spiegelbeeld een indringer is. Misschien kunnen jullie ze melden bij het Project Scholekster op het dak http://www.scholeksterophetdak.nl ? Groetjes!

 • Marion van Voorst
  2 juni 2019 om 21:59

  Hoi Nicolette en Aaldrik, heel veel dank voor jullie prachtige berichten. We genieten er echt van (evenals het verhaal van Dick en Carla op de fiets richting Italië). Zo kunnen ook minder avontuurlijke types als wij meegenieten. Groet en nog veel plezier in de tweede helft! Johan en Marion uit Houten

 • Rafaella
  2 juni 2019 om 21:36

  Knappe foto van slechtvalk jong :-)) die heb je zeker met een helm op gefotografeerd? Gezien de alertheid van de ouderen?

  • Vogelwachters Aaldrik en Nicolette
   3 juni 2019 om 18:03

   Bij meeuwen wordt het nu inderdaad lastig, de slechtvalken bleven op een afstandje.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog