www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

We gaan weer stippen in de Schoorlse Duinen

7 februari 2023 Boswachter Samuelle van Deutekom in Schoorlse Duinen

Het is je vast al eens opgevallen. Als je door de Schoorlse Duinen loopt zie je geregeld bomen met stippen. Wat voor betekenis hebben deze stippen?

Dunning

Staatsbosbeheer beheert veel bos in Nederland. Een deel van dit bosbeheer betekent het kappen van bomen. In de Schoorlse Duinen werken aan het verhogen van de biodiversiteit in het bos. We kappen dennenbomen, zodat meer loofbomen de ruimte te krijgen om er te groeien. Bos blijft dus bos. Dit weghalen van bomen in het bos noemen we dunnen.

Blessen

Om aan te geven welke bomen gekapt moeten worden voorziet de boswachter de boom van een stip. Dit noem je blessen. Deze naam heeft nog een oude herkomst. Vroeger werd er met een mes aangegeven welke bomen weg moesten. Een langwerpig stukje van de schors werd weggesneden. Dit kale stuk leek op de bles van een paard. Tegenwoordig gebruiken de boswachters een spuitbus met verf om te blessen, maar de naam is blijven hangen.

Nieuwe stippen in Schoorl

We gaan in februari weer beginnen met het blessen van bomen voor een dunning. De stippen kunnen verschillende betekenissen hebben. Dit verschilt per gebied. Daarom krijgt de aannemer voor de start van de kap een instructie van de betekenis van de stippen. In de Schoorlse Duinen betekenen de stippen die je nu op de bomen ziet het volgende:

  • Geel –> kappen in 2023
  • Oranje –> kappen in 2024
  • Blauw –> niet kappen! In deze boom zit een holte of nest waar bijvoorbeeld de boommarter of een roofvogel woont.
Boom met blauwe bles, deze blijft staan.

Gevarieerd bos

Door de dunning ontwikkelt het bos zich geleidelijk van een monotoon dennenbos naar een gevarieerd, natuurlijk en gemengd bos. Dit vergroot de biodiversiteit en tevens de weerbaarheid van het bos (denk aan ziektes, klimaatinvloeden en brandveiligheid). Het resultaat wordt een Atlantisch duinbos met meer soorten bomen, planten en dieren. Je kan hier meer lezen over de werkzaamheden.

Atlantisch Duinbos
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog