www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Open duinen open houden

14 februari 2023 Boswachter Samuelle van Deutekom in Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen zijn prachtig afwisselend met heidevelden, dennenbossen en open duinen. De open duinen dreigen dicht te groeien door struiken en bomen die zich snel uitbreiden. Aan de boswachters de taak om dit te voorkomen.

Open duinen

De open duinen horen bij de Schoorlse Duinen. Je kan er heerlijk uitwaaien en genieten van het uitzicht.  Maar het is ook erg belangrijke natuur. Deze duinen zijn als N2000 habitattype aangewezen. Dit betekent dat Staatsbosbeheer de taak heeft deze natuur in stand te houden, want er zijn wereldwijd niet meer veel natuurgebieden als deze. De open duinen zijn de perfecte plek voor bijvoorbeeld konijnen en de tapuit die weer in de konijnenholen woont. De open duinen worden overgenomen door boom- en struiksoorten die snel groeien, zoals de zeeden en Amerikaanse vogelkers. Daardoor verdwijnt het open duin en de soorten die daar leven. Tijd dus om in actie te komen.

De tapuit leeft in de open duinen

Aan de slag

Om de open duin te behouden gaan we de spontaan opgekomen zeedennen en Amerikaanse vogelkers weghalen. We starten half februari hiermee aan de westkant van de Schoorlse Duinen. Hier staan in het open duin inmiddels diverse boompjes van gemiddeld 1 a 2 meter hoog.

De werkzaamheden in dit gebied zullen 4 weken duren. Om zo min mogelijk kwetsbare vegetatie als mossen te beschadigen wordt het werk met handgereedschap uitgevoerd door de aannemer. De bomen worden met een kettingzaag afgezaagd en vervolgens met de hand naar de weg verplaatst. Om de ondergrond niet te beschadigen gebeurt dit door te tillen of door gebruik te maken van een kabelbaan. De verwijderde bomen en struiken worden versnipperd. De snippers worden gebruikt voor het herstel van paden in de Schoorlse Duinen.

Het werkgebied ligt ten westen van de Dr. van Steijnweg

Leren voor later

Deze manier van werken is ook voor de boswachters een onderzoek. We willen tijdens deze werkzaamheden leren  hoe we de bomen het beste kunnen verplaatsen. Daarnaast zullen we ervaren hoe snel de werkzaamheden gaan. Zo kunnen we een planning maken voor komende jaren om op meer plekken in de Schoorlse Duinen op deze manier aan de slag te gaan en de open duinen te beschermen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog