www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Een zware winter voor scholeksters

9 februari 2012 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Gisteren plaatste ik al een bericht over de invloed van vorst op de vogels in het Waddengebied. Ze proberen zich te redden door zo min mogelijk energie te verspillen en grote delen van de dag stil bij elkaar te blijven zitten. Uiteraard zorgt de vorst er wel voor dat de wat zwakkere vogels eerder het loodje leggen. Onder scholeksters is de sterfte dan soms massaal. Het zijn hier vooral de jonge vogels en de vogels met afwijkingen (snavelbeschadiging, afwijkende rui) die de vorst niet overleven. Zo had iemand in Zeeland op 1 km. dijk al ruim 10 dode scholekster gevonden (zie foto). Dat hoort bij de natuur, maar feit is dat de scholekster in Nederland al jaren achteruit gaat. Er worden weinig jongen geboren waardoor de scholeksterpopulatie vergrijst.

Onderzoekers van SOVON, IMARES, NIOZ, Delta project management en Natuurwerk Texel vragen nu om de dode scholeksters die tijdens het winterse weer worden gevonden zoveel mogelijk te verzamelen en in te leveren. Op Terschelling kan je de dode vogels inleveren bij het Centrum voor Natuur en Landschap, Burg. Reedekerstraat 11 in West Terschelling. Vergeet niet de datum en vindplaats erbij te vermelden (met potlood!).

Ook de melding van specifieke vogelgroepen zoals watervogels, stormvogels en futen zijn erg waardevol voor onderzoekers en dragen bij aan het onderzoek naar o.a. afval in zee. In de toelichting op bovenstaand onderzoek zijn hiervan de adressen van te vinden.

reageren

geef een reactie

 • Joeri Staatsbosbeheer
  10 februari 2012 om 16:28

  Hoi Rob,

  Jazeker, zal hem zeggen dat je gereageerd hebt. Als je je gegevens aan mij door mailt zal ik de gegevens van Jan (als hij dat goed vindt) aan jou doorsturen. Mijn email is j.lamers at staatsbosbeheer.nl

  Groeten,

  Joeri

 • Joeri Staatsbosbeheer
  10 februari 2012 om 16:28

  Hoi Rob,

  Jazeker, zal hem zeggen dat je gereageerd hebt. Als je je gegevens aan mij door mailt zal ik de gegevens van Jan (als hij dat goed vindt) aan jou doorsturen. Mijn email is j.lamers at staatsbosbeheer.nl

  Groeten,

  Joeri

 • Rob Smits - Amsterdam
  10 februari 2012 om 14:51

  Goedemiddag Joeri,

  Ik ben van plan binnenkort Terschelling te bezoeken en zou het bij die gelegenheid leuk vinden om in contact te komen met Jan Bunnik. Ik ken Jan uit een heel ver verleden in Nijmegen en zou het leuk vinden hem te ontmoeten. Mag ik jou vragen hem mijn adresgegevens door te geven.
  Bedankt vast, Rob Smits.

 • Rob Smits - Amsterdam
  10 februari 2012 om 14:51

  Goedemiddag Joeri,

  Ik ben van plan binnenkort Terschelling te bezoeken en zou het bij die gelegenheid leuk vinden om in contact te komen met Jan Bunnik. Ik ken Jan uit een heel ver verleden in Nijmegen en zou het leuk vinden hem te ontmoeten. Mag ik jou vragen hem mijn adresgegevens door te geven.
  Bedankt vast, Rob Smits.

 • Joeri Staatsbosbeheer
  10 februari 2012 om 10:33

  Hoi Meyndert,

  In de toelichting (laatste alinea) staat meer informatie over het onderzoek. Met potlood is aan te raden omdat dat niet uitloopt wanneer het nat wordt. Als je de vogels met label in de vriezer doet en je ontdooit ze, heb je kans dat een met pen geschreven label onleesbaar wordt.

  Groeten,

  Joeri

 • Joeri Staatsbosbeheer
  10 februari 2012 om 10:33

  Hoi Meyndert,

  In de toelichting (laatste alinea) staat meer informatie over het onderzoek. Met potlood is aan te raden omdat dat niet uitloopt wanneer het nat wordt. Als je de vogels met label in de vriezer doet en je ontdooit ze, heb je kans dat een met pen geschreven label onleesbaar wordt.

  Groeten,

  Joeri

 • meyndert bos
  9 februari 2012 om 18:39

  Wat denkt men te kunnen doen en ontdekken met de dode Scholeksters?? En waarom met ‘potlood’ gegevens opschrijven ?? Kunnen we iets speciaal doen of laten om de scholekster een betere kans te geven ?

 • meyndert bos
  9 februari 2012 om 18:39

  Wat denkt men te kunnen doen en ontdekken met de dode Scholeksters?? En waarom met ‘potlood’ gegevens opschrijven ?? Kunnen we iets speciaal doen of laten om de scholekster een betere kans te geven ?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog