www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Terschelling: rustplek voor vogels en mensen

17 oktober 2016 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling
Trekvogels Terschelling

Rustende vogels op de Koffieboonplaat

Het Waddengebied trekt ieder voor- en najaar 12 miljoen trekvogels, Terschelling wordt jaarlijks bezocht door 450.000 toeristen. De bewoners en toeristen samen brengen jaarlijks minimaal 2,5 miljoen bezoeken aan de Terschellinger natuur. Die natuur is op haar beurt ook gelijk de belangrijkste reden dat er zoveel mensen (en vogels) naar het eiland komen.  Een goed samengaan van natuur en recreatie is daarom van levensbelang, voor vogels, de bewoners én het toerisme.

Recreatie in zones
Geregeld krijgen mijn collega boswachters in het hele land en ik verzoeken om van alles te doen in die natuur: van grote festivals als Oerol tot excursies en picknicks. Wij maken daarin altijd de afweging of een activiteit wel of niet schadelijk is voor de natuur. Dat hangt natuurlijk af van de tijd in het jaar (broedseizoen) en de locatie die men bedacht heeft. Het makkelijkste en beste voor de natuur is om tegen alles nee te zeggen. Maar ja, dat is niet zoals het werkt. Zeker niet op een eiland waar mensen leven en vakantie vieren. We hebben het eiland opgedeeld in verschillende zones, van intensief recreatief gebruik tot zeer extensief en zelfs tijdelijk afgesloten.

Groene strand Noordsvaarder
Groene strand tijdens Oerol 2013

De Boschplaat en de Noordsvaarder beslaan samen meer dan de helft van het natuurgebied op Terschelling. Dit zijn beide gebieden met maar zeer beperkte voorzieningen: er zijn geen verharde paden, geen bankjes en geen prullenbakken. Georganiseerde activiteiten staan we hier zeer beperkt toe, de natuur (maar ook de natuurbeleving van wandelaars) staat hier voorop. Het middendeel van het eiland heeft fiets- en ruiterpaden, gemarkeerde wandelroutes en alle voorzieningen die daarbij horen. Hier is tegelijk meer mogelijk, maar ook weer niet alles. We hebben één plek aangewezen waar veel meer kan: een paintballbaan, een zwemplas enzovoorts.Door deze opdeling in zones verspreid je ook de bezoekers.

Voorlichting belangrijk
Door het ontbreken van voorzieningen zijn de Noordsvaarder en Boschplaat een stuk rustiger dan de rest van het eiland. Hier liggen belangrijke vogelbroed- en rustgebieden. Voorlichting hierover is belangrijk; als je niet bekend bent met de onopvallende  strandbroedvogels verstoor je zonder dat je het weet een hele kolonie met bijvoorbeeld dwergsterns. Op Terschelling hebben we via ons enquêteplatform ‘Echt Terschelling’ samen met bewoners en bezoekers de bescherming van deze strandbroeders opgepakt. Op de Noordsvaarder markeren we overduidelijk de broedgebieden, zodat mensen er omheen lopen. De Boschplaat is in het broedseizoen grotendeels afgesloten. Recreatie kan en wanneer we met goede redenen natuurgebieden tijdelijk extra beschermen kan dat ook rekenen op begrip. Het is een belangrijke taak voor natuurbeheerders (en dus Staatsbosbeheer) hier op Terschelling maar ook in andere gebieden om bezoekers te wijzen op de kwetsbaarheden in de natuur en deze tegelijk ook zichtbaar te houden.

reageren

geef een reactie

 • Joeri Lamers
  17 oktober 2016 om 19:16

  Beste Hanneke,

  Ik begrijp wat je bedoelt. We houden zoveel mogelijk rekening met ieders belangen op het eiland en zijn ons ervan bewust dat het aantal evenementen de laatste jaren is toegenomen. Vanuit het oogpunt van de natuur kan dit wat ons betreft, maar qua beleving van de rust voor eilanders en bezoekers kan dit een ander geval zijn. Hoeveel wel en niet mag vanuit het oogpunt van de beleving is bij ons op kantoor geregeld een onderwerp van gesprek, maar wij toetsen in de eerste plaats de impact op natuur.

  Groet,

  Joeri

 • Joeri Lamers
  17 oktober 2016 om 19:12

  Dag Jan,

  Je hebt helemaal gelijk en dat weet ik uiteraard ook 😉 Alleen werkt het bij deze site automatisch zo dat er ‘in’ staat bovenaan. Er wordt bedoeld ‘Joeri Lamers post dit bericht IN het blog Terschelling’, maar het staat er daardoor wel gek. Ik kan dat niet wijzigen.

  Groet,

  Joeri

 • Jan Zorgdrager
  17 oktober 2016 om 18:46

  Dag redaktie, de heer Joeri Lamers bevind zich op Terschelling . niet IN . groet Jan

 • Wim&Hanneke Righarts-Buren
  17 oktober 2016 om 16:38

  Vinden zo langzamerhand het aantal evenementen dat georganiseerd wordt op Terschelling wel de MAX. heeft bereikt!!! M.vr.gr. Hanneke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog