www.boswachtersblog.nl/ Texel

Het belang van veldnamen

29 oktober 2012 Boswachter Erik van der Spek in Texel

 

De Seeting

Veldnamen zijn, zoals de straatnamen in het dagelijks leven, een hulpmiddel om de weg te kunnen vinden. Uiteraard zou dit zeker in deze tijd van GPS ook met coördinaten kunnen; 110765 559631 is erg nauwkeurig en niet voor twijfel vatbaar, maar praat toch minder makkelijk dan Loodsmansduin. Wel is er wat meer context nodig om te weten of het over het duin of de camping met deze naam gaat. Naast een communicatiemiddel zijn veldnamen een bron van informatie, ze vertellen over de geschiedenis van en omstandigheden in het gebied.

Doodskist

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • ed nijhof
  29 oktober 2012 om 10:54

  Erik,
  De naam “Doodskist” doet me denken aan het meertje op Terschelling dat “Dodemanskisten” heet.
  Heeft dat iets met elkaar of is dat een hele andere achtergrond?
  Gr.
  Ed Nijhof

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   29 oktober 2012 om 11:21

   Ed,

   op Terschelling is Doodemanskisten een verwijzing naar een oude begraafplaats danwel naar het aanbrengen van bekisting door Dooremans of in de vorm van dodemans (rollen wilgenten) op Texel gaat het vermoedelijk om de vorm van het duin.

   groet, Erik

 • j.c. vrouwe
  29 oktober 2012 om 08:39

  Beste Erik, het zou informatiever geweest zijn als je dan ook bijvoorbeeld de naam “de doodskist” had uitgelegd. Nu vraag ik me af, is daar een doodskist gevonden? Met de naam “de seeting”kan ik al helemaal niets…..iets dialect van Tessel?
  groet,
  Jan Vrouwe

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   29 oktober 2012 om 11:24

   Beste Jan,

   Doodskist is vermoedelijk naar de vorm; Seeting naar de naast gelegen Forme Ceetinghcooch. Over enigetijd komt het rapport online.

   groet, Erik

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog