www.boswachtersblog.nl/ Texel

Natuur en economie op Texel

21 november 2012 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Dinsdagavond organiseerde TOP (Texels Ondernemers Platform) een discussieavond over het Natura 2000. Boswachter Erik van der Spek is gevraagd om tijdens deze avond in tien minuten iets te zeggen over de relatie tussen natuur en economie op Texel. Dit vanuit de twee vragen:

Natuur en economie, hoe versterken die elkaar?

Om vast te stellen dat de natuur de economie verterkt hoef je je maar voor te stellen hoe de Texelse economie erboor zou staan wanneer Texel geen natuur had of wanneer die er natuur er wel was maar niet via veel paden en wegen bezocht kan worden. Of de economie ook de natuur versterkt hangt af van uit welk oogpunt je het bekijkt. Het antwoord is ja van uit de huidige situatie waarbij het besef van de economische betekenis van de natuur o.a. heeft geleid tot een maximum aantal slaapplaatsen en de instelling van het nationaal park. Het antwoord is nee, wanneer je kijkt naar een situatie waarin op Texel nooit enige economische activiteit had plaats gehad.

Wat doen authenticiteit en natuur voor de Texelse economie?

Onze gasten noemen rust, ruimte en natuur als de belangrijkste redenen om naar Texel te komen. Het authentieke landschap van polders via Hoge Berg  tot De Hors draagt in belangrijke mate aan deze drie elementen bij en dus aan de Texelse economie

Wanneer we samenwerken en ieder voor zich op eigen terrein aan de  kwaliteit van de Texelse natuur, landschap, recreatieve infrastructuur en toeristische voorzieningen werken zullen natuur en toeristische economie elkaar blijven versterken.             

Het volledige verhaal:

                                    Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog