www.boswachtersblog.nl/ Texel

Twee voor het Waddengebied onbekende soorten wespen gevonden op Texel

3 februari 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Er zijn twee soorten wespen op Texel gevonden die tot nog toe niet bekend waren voor het Waddengebied. De kans is groot dat deze soorten hier al lang voorkomen maar door het beperkte onderzoek naar de verspreiding van wespen niet eerder zijn opgemerkt.

blokhoofdwesp Ectemnius lapidarius
blokhoofdwesp Ectemnius lapidarius

De blokhoofdwesp Ectemnius lapidarius is in het Duinpark waargenomen. Dit is de eerste waarneming van deze graafwespensoort uit het Waddengebied. Deze middelgrote zwarte wesp met gele tekening is vrij algemeen in het binnenland en zeldzaam aan de kust. Ze nestelen in gangen die in dood hout, zoals berk, wilg en vlier, gemaakt worden. ze vangen zweefvliegen, viltvliegen, echte vliegen, bromvliegen en sluipvliegen als voedsel voor hun larven.
Kleine keverdoder
Kleine keverdoder

Een andere nieuwe wespensoort voor het Waddengebied, de kleine keverdoder, is in de Buiten Muy gevonden. Het is een vrij slanke donkere wesp, die in Nederland voor al in het binnenland wordt gevonden en nog minder langs de kust dan de vorige soort. Vermoedelijk dienen de larven van de gele bloemenkever als gastheer voor deze keverdoder. Dit wordt vermoed omdat er in Duitsland een plek bekend is waar beide soorten massaal voorkomen. Het is dus goed mogelijk dat ook andere keverlarven voedsel zijn voor het nageslacht.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • New wasp species discoveries on Texel island | Dear Kitty. Some blog
    3 februari 2014 om 15:35

    […] Erik van der Spek on Texel in the Netherlands reports that two wasp species, new for the island, were discovered there […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog