www.boswachtersblog.nl/ Texel

Gelobde pruikzwam gevonden in De Dennen op Texel, nieuwe soort voor de Wadden

17 oktober 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel

SONY DSC

Paddenstoelenkenner Arthur Oosterbaan heeft in De Dennen in het Nationaal Park Duinen van Texel de gelobde pruikzwam gevonden. Deze zeldzame soort was tot nu toe niet uit het Waddengebied bekend. De gelobde pruikzwam is bekend van stamwonden, stammen van levende en dode bomen en dikke takken van oude loofbomen, vooral beuken, in open bossen en parken. De exemplaren op Texel zijn gevonden op de stobbe van een beuk in de bosrand. Ze leven meestal van dood hout. De gelobde pruikzwam is volgens de Rode Lijst een bedreigde soort in Nederland.
SONY DSC
We kennen deze soort net als andere paddenstoelen vooral van hun vruchtlichamen. Dit zijn bij de gelobde pruikzwam onregelmatige halfcirkelvormige hoeden, die vaak dakpansgewijs boven of naast elkaarstaan. De hoed is breed, golvend gebogen en korreligwrattig er onder hangen 1-1,5cm lange priemvormige stekels waarin de witte sporen worden gevormd. De kleur van de hoed kan van wit via crème en oker naar oranje bruin veranderen.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Rare fungus species discovery on Texel | Dear Kitty. Some blog
    17 oktober 2014 om 10:42

    […] from the blog of warden Erik van de Spek on Texel island in the Netherlands […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog