www.boswachtersblog.nl/ Texel

Hoe en waarom wordt er volgende winter gedund in De Dennen? Meld u aan voor de excursie op 24 januari

9 januari 2018 Boswachter Charlotte Biskop in Texel
De Dennen op Texel

In de winter van 2018/2019 wordt er gedund in De Dennen

Volgende winter zal er worden gedund in De Dennen. Door bomen weg te halen geven we andere bomen ruimte om te groeien en blijft het bos gezond. Hoe en waar we dit gaan doen leggen we u graag persoonlijk uit tijdens een excursie op 24 januari.

Waarom dunnen?

We halen selectief bomen weg om het bos vitaal en gevarieerd te houden. Het oorspronkelijk productiebos wordt zo steeds natuurlijker. Jonge bomen krijgen de kans om te groeien, zodat er straks een nieuwe generatie bos klaarstaat. Ook krijgen blijvende bomen meer ruimte om gezond verder te groeien.

Meld u aan voor de excursie op 24 januari

Boswachter Glenn van Ginkel heeft ter voorbereiding op de dunning alvast bomen geblest: aangegeven welke bomen weggehaald zullen worden. Hij laat u graag zien hoe en waarom deze keuzes zijn gemaakt. Staatsbosbeheer heeft nog geen opdracht gegeven om de dunning uit te voeren, dus er is nog ruimte voor aanpassingen op basis van uw inbreng.

De excursie per fiets start op woensdag 24 januari om 14.00 uur in De Dennen. Meld u aan via een e-mail naar texel@staatsbosbeheer.nl.

Verhouding dunning tot groei

De verwachting is dat er tijdens deze dunning zo’n 3000 m3 hout vrij komt. De totale hoeveelheid hout in het bos is ongeveer 115.000 m3 en per jaar komt daar 2.770 m3 bij. We gaan nu dunnen in delen van het bos die tijdens de vorige dunningen in de winters van 2012/2013 en 2007/2008 geen onderhoud hebben gehad. Het hout van de gedunde bomen wordt verkocht, daarmee wordt een groot deel van de kosten van het bosonderhoud gedekt.

 

Bosonderhoud in De Dennen in 2018/19 wordt voorbereid

 

reageren

geef een reactie

 • Boswachter Charlotte Biskop
  9 januari 2018 om 10:37

  Ha Jan,
  We zijn nog aan het onderzoeken of het mogelijk is om in die periode ook hout aan particulieren te leveren. We houden u op de hoogte via dit weblog.

 • Jan van der Star
  9 januari 2018 om 10:18

  Komt er ook brandhout uit het uitdunnen voor verkoop aan particulier?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog