www.boswachtersblog.nl/ Texel

Mooie korte duin- en strandwandeling bij de vuurtoren van Texel

30 december 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Een van de leuke strand- en duinwandelingen op Texel is het rondje door de Eierlandse Duinen bij de vuurtoren. Vanaf het parkeerterrein, Texelhopperpaal 121, iets teruglopen. Achter de vuurtoren langs mooi zicht over de Waddenzee en op Vlieland. Door het klaphek het met gele paaltjes gemarkeerde wandelpad op. In de duinen staat hier nog een baken voor de scheepvaart. Bij de Torentuintjes, vroege de volkstuintjes van de vuurtorenwachters, het gecombineerde wandel-ruiterpad volgen. Vlak voor het strand is een uitkijkpunt van de Vogelwerkgroep Texel, ook zonder trek van zeevogels de moeite waard. Uitzicht op de vuurtoren, Eierlandse Duinen, Polder Eiderland en het strand. Richting strand is goed de overgang van de grijze duinen naar de witte duinen te zien. Op het strand vormen zich embryonale duinen. Deze jonge duinen kunnen weg spoelen of uitgroeien tot witte duinen. Het strand is hier breed dankzij een 800m lange strekdam. Ooit was het strand hier van nature minstens zo breed en lagen er grote duinen op. Ook toen werden er dammen gemaakt, toen in de vorm van stuifdijken. Terug bij de vuurtoren kan die beklommen worden om de Eierlandse Duinen en de zee vanuit een ander perspectief te bekijken.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Purple sandpiper, eider duck and brent geese of Texel | Dear Kitty. Some blog
    30 december 2014 om 12:33

    […] the sand dunes, we see a male stonechat, a robin and a […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog