www.boswachtersblog.nl/ Texel

Vrijwilligers herstellen tuinwal en onderhouden insectenreservaat op Texel, hulp is welkom.

24 maart 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel

SONY DSC

Elk voorjaar komt de werkgroep Kwadijkervlot uit Purmerend een weekend op Texel, hulp is daarbij van harte welkom. Er wordt gewerkt op de Hoge Berg, op. 28 en 29 maart 2015 Deze werkgroep komt al voor het vijftiende jaar helpen bij het behoud van dit bijzondere stukje Texel.

Tuinwal
Op zaterdag 28 maart zijn ze vanaf 9.30 uur bezig met het voor Staatsbosbeheer herstellen van een tuinwal op de Hoge Berg. Dit gebeurt rond een weiland langs het Skillepaadje nabij het Hoge Bergwegje. Een verweerd stuk tuinwal wordt van nieuwe lagen zoden voorzien, voor zover de huidige dekzode rijk is aan bloeiende planten wordt deze apart gezet en opnieuw als dekzode gebruikt om deze voor insecten belangrijke bloemen te behouden. Voor geïnteresseerden is dit een uitgelezen kans om te leren hoe je deze typisch Texelse perceelsscheiding aanlegt.

Zandkuil
Zondag 29 maart is de groep van 10.00 – 14.00 bezig met het onderhoud voor Natuurmonumenten van het insectenreservaat De Zandkuil aan het Doolhof. Er wordt gehooid en boompjes en struiken uitgestoken om het bloemrijke heischrale grasland in stand te houden. Ook worden er stukjes geplagd en steilkantjes gemaakt om voor de graafbijen en graafwespen, maar ook mierenleeuwen nestgelegenheid te maken. In 1985 heeft de Zandkuil een grote opknapbeurt gehad wilde bijen en graafwespen reageerden hier zo goed op dat in 1998 nog een stuk van de Zandkuil is opgeknapt. De werkgroep verzorgt vanaf 2001 het onderhoud in de Zandkuil om deze klaar te maken voor het nieuwe graafbijen en graafwespenseizoen.

Bijenhotel
Ook worden de bijenhotels bij Stayokay en de Zandkuil opgeknapt. Vraag gerust om informatie aan degenen die dit doen, wanneer uw wilt weten of dit iets is voor uw eigen tuin. Wie wil meehelpen of vragen heeft is welkom en kan zich melden bij Ben Brugge 06.22056916

De werkgroep is gedurende het hele jaar actief met het beheer van natuurgebieden van Staatsbosbeheer en het Hoogheemraadschap en besteed de vrijwilligersvergoeding aangevuld met bijdragen van Stayokay en TESO aan het werken op Texel.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Texel butterfly and bee news | Dear Kitty. Some blog
    24 maart 2015 om 09:54

    […] Zandkuil on Texel: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog