www.boswachtersblog.nl/ Texel

Sneeuwlandschap in de Eierlandse Duinen op Texel?

10 april 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel


Op de plek waar het Slag door de Eierlandse Duinen bij het strand komt lijken mensen wel door een besneeuwd landschap te lopen. De storm van vorige week heeft een verse laag zand over het duinlandschap uitgestrooid. Straks verdwijnt het weer onder de plantengroei. De duinbodem krijgt door het verse zand een verjongingskuur, goed voor veel duinplanten en de dieren die daar bij horen. Zo krijgt het wintergroen meer kans om te groeien onder kruipwilgen waar een dun laagje zand op de strooisellaag ligt. Op ander plaatsen kunnen duinviooltjes profiteren van lichte overstuiving en daarmee krijgen de rupsen van drie soorten parelmoervlinders weer voedsel. Zo helpen storm en stuivend zand de kwaliteit van het Nationaal Park Duinen van Texel te bewaren.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • Good wheatear news from Texel island | Dear Kitty. Some blog
  10 april 2015 om 12:37

  […] the Eierland Dunes on Texel this year, more than twice as many territories of northern wheatears have been counted […]

 • natuurmedia
  10 april 2015 om 11:32

  leuk bericht Erik

  mag ik het incl. foto’s overnemen voor Duinen en mensen incl bron??

  Rolf Roos

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   10 april 2015 om 18:50

   Dag Rolf,
   prima, graag weblog als bron

   Erik van der Spek

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog