www.boswachtersblog.nl/ Texel

Randen zijn belangrijk en aantrekkelijk

27 juni 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel

IMG_2705

In de natuur zijn randen of beter overgangen erg belangrijk. Hier zijn de meeste soorten te vinden. Bijvoorbeeld zo wel soorten die die in het bos leven als soorten die in de hei leven, maar vooral ook soorten die zowel bos als hei nodig hebben om te kunnen leven. Dat kan zijn omdat ze op de ene plek aan voedsel kunnen en op de andere plek zich kunnen voortplanten en vele andere combinaties en varianten daarop. Randen zijn ook aantrekkelijk voor mensen die van en in de natuur willen genieten. Een van de taken van Staatsbosbeheer is dit zo te combineren dat er voldoende plek is om te genieten, maar ook ruimte is voor de hele levensgemeenschap van de randen. Vaak zijn daarbij enkele soorten die maken dat samengaan van natuur en recreatie niet altijd en overal mogelijk is in de randen. Heel in het kort is dit de reden dat de paden die Staatsbosbeheer aanbied niet altijd de randen volgend die voor wandelaars en fietsers het meest aantrekkelijk zijn.

Nachtzwaluw en boompieper
De overgang van De Dennen naar het duin is een plek waar er minder paden in de rand liggen dan sommige mensen willen. In grote delen loopt er (officieel) geen pad door deze rand. Langs bijna de hele bosrand loopt er feitelijk wel een pad, dat is erg jammer voor de natuur. Juist in de bosrand broeden een aantal van de bijzondere vogels, de nachtzwaluw en de boompieper bijvoorbeeld. Misschien vormen de wandelaars die op het pad lopen nog niet eens het grootste risico voor deze vogels. Maar waar mensen zijn komen ook honden en die zijn lang niet altijd onder controle of aangelijnd. Ze blijven dus ook veel minder op het pad dan de mensen. Ook omdat sommige baasjes denken dat ze in ieder geval zover van het pad mogen als de soms erg lange uitlooplijn mogelijk maakt. Gebruik s.v.p. alleen de officiële paden, het telkens weer afsluiten van illegale paden kost tijd en geld die beter aan het onderhoud van de echte paden kunnen worden besteed.
IMG_2723

Bont zandoogje
Randen zijn ook belangrijk voor insecten. Langs de Tureluur in De Dennen is in het verleden bij de herinrichting gezorgd voor een groot aantal overgangen van uit de duinrel tot in het bos. De duinrel heeft meestal flauwe oevers, daardoor is er een grote oppervlakte aan bodems die van nat via minder nat tot droog kunnen gaan. Dat is in de planten en dieren die er te vinden zijn terug te vinden. Ook de overgang van hooiland, via ruigte en bosmantel naar bos is aanwezig. Afgelopen winter hebben leden van Scouting Texel geholpen bij het beheer van de mantel van het bos. De mantel is de struweel zone die de overgang vormt naar de hoge bomen. Zonder beheer kan die makkelijk in bos veranderen. Door zo nu en dan stukjes van de mantel bij de grond af te zagen kan die overgang behouden worden. Bovendien ontstaat zo extra variatie in de bosrand, met meer luwe plekken waar bijvoorbeeld de bonte zandoogjes beschut kunnen zonnen.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Rare fungus species discovery on Texel | Dear Kitty. Some blog
    27 juni 2015 om 18:42
  • Blewbird
    27 juni 2015 om 16:10

    We moeten er mee leven dat er nu eenmaal niet veel paden zijn tussen ’t Horntje en De Koog. Volgende week komt weer half Brabant. Laten we hopen dat ze in ieder geval die honden aan de lijn houden.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog