www.boswachtersblog.nl/ Texel

Nationaal Park Duinen van Texel in het donker

24 augustus 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

De Texelse natuur is ook ’s avonds een bezoekje waard. Geniet van een indrukwekkende sterrenhemel, mysterieuze geluiden, heerlijke geuren en misschien zelfs lichtgevende golven. Je zintuigen gaan tijdens een nachtwandeling anders werken, je ruikt en hoort ineens veel meer. Laat je ogen wennen aan de duisternis en je merkt al snel dat een zaklamp niet altijd nodig is.

Bij helder weer is de melkweg duidelijk te zien als een brede lichte baan. Sterren, planeten en soms meteorieten (de ‘vallende’ sterren) kunnen dan bewonderd worden. Doordat de aarde, net als andere planeten, om de zon draait en de maan om de aarde, ziet het er steeds anders uit. Download de gratis app SkyView en kijk welke sterrenbeelden je kunt ontdekken.

Foto: Remon v/d Zwaag

Dieren en planten

Dieren en planten reageren op de bewegingen van het zonnestelsel. Veel nachtdieren hebben aangepaste zintuigen, zoals de echolocatie van vleermuizen. Ze zenden zelf een geluid uit en de echo die vervolgens terugkaatst gebruiken ze om te bepalen waar objecten zich bevinden. Nachtvogels en konijnen hebben een heel goed aangepast gehoor. (Tip! Luister de Staatsbosbeheer podcast over Daniel de nachtzwaluw en leer alles over deze bijzondere vogel die ook op Texel voorkomt.) Naast vogels reageren ook planten reageren op de wisseling van dag en nacht.

Nachtelijk parfum

Wandel je door de duinen en ruik je ineens een heerlijke zoete geur? Dan loop je waarschijnlijk langs de kamperfoelie. De liaanvormige plant slingert zich overal omheen. De roomwitte, wat rossig aangelopen bloemen staan meestal in trosjes bij elkaar. De meeldraden en stempel steken ver uit de bloemen. Er is tussen dag en nacht geen verschil te zien aan de bloem, maar wel te ruiken. Tijdens rustige nachten verspreidt de kamperfoelie een sterke, zoete geur. Nachtvlinders met een lange tong komen er graag op af!

Lichten van de zee

Ga na een warme dag naar het strand en misschien zie je de zee wel oplichten door zeevonk. Deze eencellige algen geven licht door een chemische reactie als ze in beweging worden gebracht. Op deze manier schrikken de kleine organismen vijanden zoals kwallen en visjes af. Een heleboel van deze zeevonkjes bij elkaar zorgt voor voor een magische blauwe of groene gloed in de zee, extra goed te zien als je het water beweegt, even met je handen door de branding of pootjebaden dus!

Reserveer een kampeerplek

 

Met al dat moois om te zien blijf je natuurlijk het liefst de hele nacht in de Texelse natuur. Maar wildkamperen is in Nederland, en dus ook op Texel, verboden. Kom je met de tent, camper of caravan naar Texel? Vermijd een flinke boete door van te voren je kampeerplaats te reserveren. Er zijn genoeg campings dichtbij Nationaal Park Duinen van Texel, maak vanaf daar je avondwandeling.

Schemerexcursie in de Slufter

Wil jij ook de stilte van de natuur ervaren tijdens de avondschemering in het Nationaal Park Duinen van Texel? De gids van Staatsbosbeheer neemt je mee op schemerexcursie door de Slufter. Zet je zintuigen op scherp en geniet van de duisternis, je ervaart de natuur zoals je nog nooit eerder gedaan hebt. De excursies zijn te boeken via Ecomare.

reageren

geef een reactie

  • Mattie Jaspers
    19 oktober 2020 om 07:57

    Een prachtige ode aan Texel ! Zodra de coronapandemie voorbij is wil ik er naartoe. Dank u Boswachter!

  • FilmFabriekGroningen
    31 augustus 2020 om 16:55

    dit is nog eens een leuk en inspirerend blog! zodra ik de kans krijg Texel te bezoeken ga ik dit doen, en wildkamperen heb ik niet nodig?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog