www.boswachtersblog.nl/ Texel

Bloeiende planten tijdens de kerstvakantie

4 januari 2016 Jitske Esselaar in Texel

Het is te warm voor de tijd van het jaar en dat heeft effect op de natuur. Met name planten lijken te reageren op deze warmte. De afgelopen dagen zijn de bloeiende planten in de Duinen van Texel geturfd. In totaal werden 32 bloeiende soorten waargenomen. De bloeiende soorten werden vooral waargenomen op plekjes waar het luw was zoals langs de Tureluursbeek in de Dennen en de groene route achter de Geul.

Een aantal waargenomen soorten waren weer opnieuw aan het uitlopen vanuit oude planten: Sint Jakobskruiskruid, gewone en gekroesde melkdistel, rimpelroos en zwarte bramen. Andere leken vers opgekomen zoals rankende helmbloem in de Bleekersvallei, dotterbloem en speenkruid langs de Tureluursbeek. Enkele soorten kunnen het gehele jaar door bloeiend worden aangetroffen zoals straatgras, madeliefje en vogelmuur.

Van enkele soorten kon maar een enkel bloemetje gevonden worden zoals het rood guichelheil en de bosveldkers. Opvallend en onverwachts waren bloeiende zilte schijnspurrie in de Slufter. In de Slufter zijn op het vloedmerk nog volop reukloze kamilles te vinden en langs de kreken staan nog hier en daar bloeiend Engels slijkgras.

Een klasse apart was de zeewolfsmelk op de Hors. Deze zuidelijke plant die daar op enkele plekken zeer goed gedijd was al volop aan het uitlopen. Enkele uitlopers bevatten de voor wolfsmelk zo typerende schijnbloemen: bekervormige bladeren aan de top. In de ‘beker’ waren echter geen meeldraden of stampers te vinden.

Door boswachter Dick Schermer

reageren

geef een reactie

  • Flowering plants on New Year’s Day | Dear Kitty. Some blog
    4 januari 2016 om 09:30

    […] Winter flowering plants of Texel island: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog