www.boswachtersblog.nl/ Texel

Giervalk in Slufter; zeer zeldzaam bezoek uit hele hoge noorden

1 februari 2024 Boswachter Thomas van der Es in Texel

Sinds enkele dagen verblijft er een Giervalk ( Falco rusticolus ) op Texel. Dit betekent een nieuwe soort voor het vogeleiland en pas de 10e keer dat een Giervalk in Nederland opduikt. Deze superkrachtige roofvogel jaagt over de winterse kwelders en zeereep van het gebied. Uiteraard trekt deze spectaculaire vogel op Texel bekijks. Met enige mazzel is de vogel te zien vanaf de uitkijkpunten aan de randen van dit dynamische natuurgebied. Let op als duizenden vogels rondom de Sluftergeul op de wieken gaan, misschien is de giervalk dan wel weer aan het jagen....

Dwaalgast uit hoge noorden

Giervalken komen oorspronkelijk voor in Arctische gebieden. Het dichtstbijzijnde broedgebied ligt wellicht in Noord-Noorwegen. Het leefgebied daar bestaat uit een woest en veelal ijskoud landschap. Eindeloze rotsige boomloze toendravlaktes zijn daar het jachtdomein. Ze vangen daar (pool) hazen, sneeuwhoenders en zeevogels. Met enige fantasie lijkt de Texelse Slufter wel iets op deze vlaktes. Alleen dan met uitgestrekte kwelders , slenken en geulen. De vogel is jagend waargenomen op groepjes holenduiven en kauwtjes, maar zal ook een haas niet overslaan. Hij (of zij) moet het gebied delen met haviken, velduilen, blauwe kiekendieven en slechtvalken. Roofvogels die regulier in het gebied voorkomen.

Zelf zien?

Als je de giervalk wilt zien moet je geluk hebben. De vogel is mobiel en kan vliegen als geen ander. Wat dat betreft kan die binnen een uur op Willemsduin zitten op Schiermonnikoog en enige tijd later op de Dollardkwelder bij Groningen. Het lijkt er wel op dat de vogel al enkele dagen regelmatig in de Slufter te vinden is. Het beste is dan wachten en te posten bij de twee bekende uitkijkpunten. Aan het eind van de Slufterweg is dat met goed licht in de ochtend de ‘Sluftertrap’. Op de noordelijke Slufter heb je het beste zicht vanaf uitkijkpunt het ‘Diepe Gat’ aan het eind van de Oorsprongweg. Delen van de Slufter zijn afgesloten voor publiek. Dat is niet voor niets. De tienduizenden vogels die er dagelijks zitten hebben rust nodig en deze giervalk ook. Blijf daarom in het toegankelijke deel en ga niet het gesloten gebied in.

De Slufter in winterse sferen , foto Flying Focus Texel 

Foto Giervalk  ( archieffoto Noorwegen. Varangerfjord 26 juli 2015, Thomas van der Es)

reageren

geef een reactie

 • Annelies Schoo
  2 februari 2024 om 02:07

  Onder een enthousiast stuk over een giervalk in de Slufter schrijven dat de vogels in de Slufter rust nodig hebben, is zo tegenstrijdig dat het lachwekkend is. Ik snap wel dat de giervalk ‘natuur’ is en dat mensen dat niet zijn, maar ze zorgen beiden niet voor rust voor de vogels.
  Ik hoop dat de giervalk genoeg vogels weet op te vreten om te overleven en dat de vogels die weten te vluchten genoeg rust vinden in het gebied waar mensen en honden wel mogen komen. Hahaha.

  • Froukje Klomp
   2 februari 2024 om 18:21

   Nou ja, ik heb de Giervalk gelukkig ook al elders gezien, dus de spotters kunnen zich ook verspreiden. Het is de kunst om filevorming te vermijden. Het is wenselijk, dat is de boodschap, dat mensen, honden, auto’s en fotografen hun geluk niet allen tegelijkertijd gaan beproeven.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog