www.boswachtersblog.nl/ Texel

Kerstvakantie ´to do´ lijstje..

22 december 2022 Boswachter Thomas van der Es in Texel

Allereerst wil ik jullie namens de boswachters van Staatsbosbeheer Texel een fijne kerst wensen. Daar wil ik het alleen niet bij laten..
Het zijn de kortste dagen van het jaar en we zoeken veelal binnen naar vertier en gezelschap. Toch is er reden genoeg om tussendoor een blik buiten te werpen. Omdat december ook de maand van de lijstjes is, wil ik jullie een top drie delen met dingen die je nu kunt zien in de Texelse natuur. Even luchten is op Texel zo gebeurd. In korte tijd kun je kiezen uit de vele type landschappen. De Slufter, Waal en Burg en de Mokbaai kunnen op een ´to-do’ lijstje voor de Kerstvakantie als je het mij vraagt. De vogels die daar zitten zijn mooi, bijzonder en soms talrijk. Een top 3:

1.Strandleeuwerikken van de Slufter

Strandleeuwerikken zijn bruin gestreepte zangvogels met een zeer opvallende koptekening. Alsof ze in de schmink hebben gezeten. Met hun prachtige zachtgele masker en hun gitzwarte ´tranen´ zijn ze het bewonderen waard. Volwassen mannetjes hebben daarbij nog een donker bandje boven op de kop en prachtige markante ´hoorntjes´. Tijdens winderig weer zijn die overigens slecht te zien, maar tijdens windstille vorstdagen staan ze fier overeind. Strandleeuwerikken broeden in hooggebergtes , bijvoorbeeld in Scandinavië. Overwinteren doen ze nabij de kust , vaak ( je raad het al) nabij het strand. Een traditionele overwinteringslocatie is de Slufter. Ze scharrelen dan als muizen tussen de prachtig roodverkleurde zeekraal vegetatie. Soms zitten er wel 100 exemplaren. Nu is de Slufter nooit een straf ( want altijd mooi) , met een groep strandleeuwerikken in het vizier kan de dag niet meer stuk

Een strandleeuwerik heeft een prachtig geel-zwart masker

2.Toeterende kleine zwanen rondom Waal-en Burg

Sneeuwwit zijn ze en vooral het geluid is magisch. Het getoeter van de kleine zwanen. De vogels komen hier alleen in de winter voor, dus als je ze wilt zien moet je toch echt even de kou trotseren. Je kunt ze vinden op akkers waar ze bietenresten bij elkaar scharrelen of je ziet ze poetsend en badderend in ondiepe wateren op het eiland. Op de Horsmeertjes kun je ze misschien wel ondersteboven zien grondelen op zoek naar waterplanten. Kleine zwanen hebben in tegenstelling tot de algemene jaarrond aanwezige knobbelzwaan een gele snavel. Bovendien kijken ze veel vriendelijker dan knobbelzwanen als je het mij vraagt.. Ze komen van ver, heel ver. Omgeving Barentszee, daar is het in de winter pas echt koud!  Bijna 70% van de kleine zwanen in Europa overwintert in Nederland, een fractie ervan passeert Texel of komt hier even buurten. Dus pak je kans en kijk uit naar deze prachtige sneeuwwitte zwanen met hun galmende getoeter. De afgelopen week telde ik er meer dan 100!

Een sneeuwwitte kleine zwaan in vlucht

3.Wintertalingen in en rondom de Mokbaai

Wintertalingen zijn de kleinste eendjes die we in Nederland hebben . De winter is de tijd om naar ze uit te kijken, want eenden zijn dan in hun prachtkleed. De kleuren van de vleugeltekening komen dan het beste naar voren. Wintertalingen zijn echte slilkbezoekers. De Mokbaai en de Slufter zijn daarom gebieden waar je ze kan zien. Ook de duinmeren van het Mokslootgebied, zoals het Grote Vlak zijn steevast plekken waar je de fraaie talingen kan vinden. Met hun mooie groen met kastanjebruine koppatroon en hun ietwat gekke botergele staart zijn ze gemakkelijk te herkennen. Voor wintertalingen zou je eventueel nog even kunnen wachten, want tot diep in april zijn ze op Texel te vinden. Maar toch zou ik zeggen, zoek ze nu op! In het voorjaar is er weer zoveel anders te zien en te beleven 😉

 

Een mannetje wintertaling op het ijs

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog