www.boswachtersblog.nl/ Texel

Belevenissen van vogelwachters Guido en Gerrit: zeldzame nachtvlinders kijken in De Geul

22 augustus 2018 Boswachter Charlotte Biskop in Texel
Grote beer gefotografeerd door Gerrit Hendriksen

Grote beer op Texel, gefotografeerd door Gerrit Hendriksen

Tijdens het broedseizoen en de zomerperiode bemannen vrijwillige vogelwachters de uitkijkpunten van Staatsbosbeheer bij De Geul en De Slufter. Deze fanatieke natuurliefhebbers vertellen je alles over het gebied en zijn altijd op zoek naar bijzondere waarnemingen. Vogelwachters Gerrit en Guido weten niet alleen veel van vogels, maar ook over vlinders. Ze delen in dit verslag hun ervaringen rondom uitkijkpunt De Geul.

Vogelwachters op zoek naar bijzondere planten en insecten

“Als vogelwachter moet je het leuk vinden om mensen uitleg te geven over de natuur. Daarnaast wijs je ze eventueel op de regels die gelden bij het betreden van natuurgebieden. Dat is voor ons geen enkel probleem! Uitleg geven is zelfs erg leuk. En helemaal als we mensen – vooral kinderen – door de telescoop kunnen laten kijken naar de lepelaars die zich iedere dag netjes opstellen op 100 meter van het vogelkijkpunt. Maar wat doe je ’s avonds als vogelwachter? Dan ga je nachtvlinders kijken!

Voor planten- en insectenliefhebbers heeft Texel erg veel te bieden. Het plezier begint al vlakbij het uitkijkpunt: bij de valleitjes van de Moksloot. Ondanks de droogte van de afgelopen tijd is dit gebied nog nat en bloemrijk. Geweldig, want je kunt er veel moois zien. Bijvoorbeeld kommavlinders en duinparelmoervlinders, maar ook bijzondere planten zoals parnassia, moeraswespenorchissen, zilt torkruid, zeerus, paddenrus, drienervige zegge en andere soorten die kenmerkend zijn voor natte duinvalleien.”

Kommavlinder op Texel
Kommavlinder op Texel, gefotografeerd door Gerrit Hendriksen

Icarusblauwtjes en bijzondere blaaskopvliegen

“Opvallend waren de honderden icarusblauwtjes die op deze natte plekken rondvlogen. Deze vlinders herken je aan hun opvallende blauwe kleur. En heb je weleens gehoord van blaaskopvliegen? We kwamen de zogenoemde Physocephala rufipes veel tegen in het gebied. In het Nederlands heeft de vlieg de bijzondere naam ‘gewoon knuppeltje’. Deze vlieg legt haar eitjes op een typische manier. Ze heeft een speciaal orgaan dat werkt als een blikopener. Daarmee kan de vlieg zich in de vlucht aan een hommel vastklampen, een sneetje maken in de rug en daar vervolgens een eitje in leggen. Dit eitje groeit uit tot een larve in het achterlijf van de hommel. Als de larve uiteindelijk is volgroeid, gaat de hommel vervroegd dood.”

Zwartsprietdikkopje op Texel
Zwartsprietdikkopje op Texel, gefotografeerd door Guido Verschoor

Zeldzame nachtvlinders

“Toen het donker werd hebben we gekeken naar nachtvlinders. Dat kun je doen door ze te lokken met een speciale UV lamp. Doordat er weinig verstoring is van licht bij de Geul, komt daar een heel scala aan nachtvlinders op af. We hebben spectaculaire soorten gezien als grote beer, klein avondrood en pauwoogpijlstaart. Maar ook iets minder kleurrijke vlinders zoals de zeldzame boksbaardvlinder en de stippelrietboorder. Beide vlindersoorten doen het opvallend goed op Texel. Voor ons extra leuk: de laatste was nog niet bekend voor de Geul! De stippelrietboorder leeft in rietlanden, en dan met name in de iets drogere gedeelten die regelmatig gesneden worden. Het zou kunnen dat de vlinder kwam aanvliegen vanaf de rietvegetatie rondom de Mokbaai.”

Wil je nog genieten van de ervaringen van de vrijwillige vogelwachters? Tot en met 26 augustus vind je ze nog bij de uitkijkpunten van De Geul en De Slufter.

reageren

geef een reactie

 • cor buschman
  23 augustus 2018 om 03:18

  Van gewoon knuppeltje had ik nog nooit gehoord. Weer wat geleerd.
  Vrijdag ga ik naar het insectenweekend van de Landelijke Insecten Werkgroep van de KNNV. Dit keer in Drenthe.

 • cor buschman
  23 augustus 2018 om 03:16

  dank zij je eerdere bericht heb ik bij paal 28 duinparelmoervlinders, heideblauwtjes, hooibeestjes , Genieten maar !

 • Herman Schellekens
  22 augustus 2018 om 18:29

  Prachtige opnames, petje af voor de vrijwilligers.

  Kijk ook eens op you-tube en vul bij zoeken herman schellekens in, daar heb ik een filmpje op staan van wilde vossenwelpjes in Brabant.
  Ben erg benieuwd wat je daarvan vindt.
  Gr. Herman.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog