www.boswachtersblog.nl/ Texel

Een drukte van jewelste in de kraamkamer van de natuur

1 april 2022 Boswachter Thomas van der Es in Texel

Wat zijn we verwend de afgelopen dagen met stralend voorjaarsweer en bijna geen wind. De meeste van jullie hebben er vast even van genoten. Het is even confronterend om te ervaren dat april nog even dwars doet wat die wil. Sneeuwbuien en een ijzige noordoostenwind bepalen even het beeld. Maar toch gaat het voorjaar door.

Sinds begin februari woon ik met mijn gezin op het eiland en al enkele weken loop ik mee in het team boswachters van Staatsbosbeheer. Na ruim 14 jaar ‘boswachteren’ in de Biesbosch , start  een nieuw avontuur op Texel. Na een stormachtige start met een volgestroomde Slufter en de nodige zandverstuivingen , was het de afgelopen week tijd voor de eerste voorjaarsklanken uit het duin. Jodelende wulpen, zoemende zijdebijen en overal dat vrolijke ‘getjiftjaf’.  De zijdebijen en net ontwaakte hommels gaan weer even in ruste. De tjiftjaf  doet zijn best om in de dekking wat voedsel te verorberen. Aalscholvers kruipen nog maar is stevig op hun net gelegde eieren. Ondanks de omslag naar winterse omstandigheden is het lente. 

Een plots bezoek van de winter op de Hoge berg in de nacht van 31 maart op 1 april 2022! 

 

Kraamkamer van de natuur

Je kunt oprecht spreken van een heel belangrijk seizoen dat begonnen is. Na stille maanden in het duin en polderland breekt nu de tijd van ontwakend voorjaar aan. Het is goed om daarvan bewust te zijn als je lekker naar buiten gaat, want de natuur is ook op zijn kwetsbaarst. Het begint in deze vroege voorjaarsfase vaak met de uitbundige zang van de mannetjes, vervolgens volgt nestbouw met mogelijk een paring. Uiteindelijk vult de komende weken de kraamkamer van de Texelse natuur. Nageslacht die ervoor moet zorgen dat populaties stand houden.

Tijdens mijn opstartfase luister ik veel naar collega’s, gebiedsexperts en bungel ik boven dikke rapporten en beheerplannen over de natuur van Texel. Wat is er veel onderzocht de afgelopen jaren op het eiland en wat zijn er veel natuurkenners mee bezig geweest.

Het begint te duizelen als ik de aantallen en de soorten tot me neem. Vele tienduizenden vogels komen deze periode speciaal naar het eiland om te broeden.  Een deel van die vogels overwinterd nu nog rondom de Sahel of is driftig op weg hiernaar toe. Door het diverse voedselaanbod en de unieke karakteristieken van het duinsysteem gaat het om veel en hele bijzondere soorten. Wat te denken van de blauwe kiekendief, de nachtzwaluw of de tapuit. De tapuiten zijn overigens al een beetje terug in het duin. De eerste meldingen zijn gedaan. Een prachtige middelgrote zangvogel waarvan het mannetje een blauwgrijze rug heeft en een zwart ´zorro´ masker. Ze broeden in konijnenholen. Superkwetsbaar, want het gangenstelsel loopt onzichtbaar door het duin. De kans op vernieling van die nestgang door een grote schoen of een snuffelende hond is groot. Het schetst iets van de kwetsbaarheid van dit seizoen.

Vogelwachters van start

Vanaf april tot en met augustus zijn er 7 dagen in de week boswachters van Staatsbosbeheer actief in de duinen om de ontwikkelingen van het broedseizoen te volgen. Ook zijn ze aanspreekbaar in het veld voor al uw vragen of opmerkelijke waarnemingen. Wie graag meer wilt weten over de unieke duinnatuur kan ook terecht bij de vrijwillige vogelwachters. Zij zijn 7 dagen per week te vinden langs nabij het vogelkijkpunt van de Geul langs de Mokweg en bij de Vogelwachterskeet aan het eind van de Oorsprongweg bij het uitkijkpunt Diep Gat in de Slufter Noord. Schroom niet om uw vragen te stellen. Laten we hopen op een snelle terugkeer van aangename voorjaarsdagen, het snuffelen aan de lente verlangt naar meer!

 

reageren

geef een reactie

 • C.de Heer
  1 april 2022 om 09:21

  Wat fris voor de jonge dieren. Hopelijk redden zij het allemaal. Al n beetje gewend op het mooie eiland? Mijn overleden man en ik hebben er vaak vertoefd. Heerlijke bestemming! Veel plezier daar!

  • Boswachter Thomas van der Es
   1 april 2022 om 11:52

   Ja de natuur is in zekere zin natuurlijk veerkrachtig. Het is hier prachtig en Texel geeft energie! Dank.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog