www.boswachtersblog.nl/ Texel

Een eigen bank in de Texelse natuur

27 september 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Een uniek hoekje van het Krimbos, dat kronkelende paadje door de duinen, een speciaal stukje van De Dennen of dat ene punt op De Hoge Berg waar je altijd even stilstaat om van het uitzicht te genieten. De natuur op Texel heeft door de jaren heen een bijzondere plaats ingenomen in het leven van veel Texelaars en bezoekers aan het eiland. Novalishoeve en Staatsbosbeheer bieden iedereen de kans om een eigen zitbank te laten plaatsen op een speciale plek. Een mooie manier om een dierbare te herdenken of een bijzondere gebeurtenis te vieren.

Samenwerking met Novalishoeve

De prachtige banken zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het Texelse landschap. Ze vertellen de verhalen van de mensen die graag op die plek komen of kwamen. De robuuste banken worden gemaakt door cliënten van Novalishoeve, een zorgboerderij net buiten Den Hoorn. Onder leiding van de werkplaatsleider wordt hier, tussen het stalwerk en koeien melken in, druk getimmerd en gezaagd om aan alle aanvragen te voldoen. De knoesten en gaten in het hout maken dat elke bank uniek is. De bank kan worden voorzien van een roestvrijstalen plaatje waarin een tekst naar keuze gegraveerd kan worden.

De locatie

De locatie van de bank wordt in overleg met Staatsbosbeheer gekozen. Vervanging van bestaande versleten banken is altijd mogelijk. Een bank plaatsen op een nieuwe plek kan soms ook. We bepalen dan eerst of een extra bank op die plaats toevoegt aan de natuurbeleving van alle bezoekers van het gebied, bijvoorbeeld als nieuw uitzichtpunt. Niet alles kan overal. In rustige gebieden zoals De Bollekamer en De Slufter plaatsen we alleen banken bij de toegangen. Daarnaast plaatsen we geen banken langs paden die alleen buiten het broedseizoen open zijn.

Cadeau voor het sommeltjespad

Het sommeltjespad is een natuurpad voor kinderen dat stimuleert goed om je heen te kijken. Volgens de legenden wonen er op Texel Sommeltjes, een soort aardmannetjes. De wonderlijke wezentjes dansen erop los in het maanlicht en helpen mensen met klusjes. Ze kunnen zelfs veranderen in een willekeurig dier! Overdag zie je de Sommeltjes niet zo vaak, want door één zonnestraal verstenen ze. Maar als je goed zoekt, vind je ze misschien wel langs het Sommeltjespad in het Texelse bos. Hier maak je een verrassende kinderwandeling van 1,5 kilometer. Het sommeltjespad kreeg deze week een bijzonder cadeautje van Novalishoeve: een picknickbank speciaal voor de jongste bezoekers. Er is langs het pad nog ruimte voor meer van deze schattige bankjes.

Rustpunten

De toegenomen belangstelling voor herinneringsbanken geeft Staatsbosbeheer de ruimte om het beperkte budget voor recreatieve voorzieningen te gebruiken voor o.a. het onderhoud van de paden. Dankzij de extern gefinancierde herdenkingsbanken blijven er in de natuur plaatsen om even uit te rusten tijdens een wandeling.

Update 20-01-2022

Een aantal jaren geleden zijn we gestart met dit  project waarbij mensen ter vervanging van oude banken in onze natuurgebieden een herinneringsbank konden plaatsen. Het idee heeft vele mensen aangesproken. Op verschillende mooie plekken in de natuur zijn prachtig vormgegeven nieuwe banken gerealiseerd, met voor de betrokkenen een dierbare herinnering. Inmiddels zijn echter alle banken die in de gebieden van Staatsbosbeheer nog vervangen kunnen worden al door iemand gereserveerd.
De medewerkers van Zorgboerderij Novalishoeve zijn hard aan het werk om voor die locaties de nieuwe banken te bouwen. Door de overweldigende belangstelling is bij hen de levertijd opgelopen tot enkele maanden, waardoor u in onze gebieden nog een periode banken zult treffen die nog niet vervangen zijn.

 

Foto: Instagram @millieandlou

 

reageren

geef een reactie

  • Godelieve
    12 april 2024 om 10:07

    Goedemorgen,al eerder zijn onze kinderen bezig geweest met een herinnerings bankje op Texel in de buurt rond Gortersmient.Toen waren er geen opties!Nu wel?

  • Cees-Jan van der Meer
    7 september 2023 om 13:16

    Goedemiddag, is het nog mogelijk om een bankje te plaatsen. Onze (schoon)moeder komt al 60 jaar op Texel en wij willen haar graag verassen met een bankje op een mooie plek !

    • Mevr.kruize kampel
      13 september 2023 om 11:51

      Jaar in jaar uit op Texel.
      Nu alleen zonder man en kinderen!
      Ik zou graag een bank willen laten plaatsen op een ons bekend plekje.
      Graag hoor ik van u of dat mag en kan.
      Met een vriendelijke groet!

  • Ton De Jong
    3 september 2023 om 17:34

    Goedemiddag,

    Graag hoor ik of er nog mogelijkheden zijn voor een bankje in de natuur van Texel. Mijn moeder wil graag een bankje voor haar overleden man plaatsen.

  • Lida van der Hoorn
    2 januari 2023 om 21:56

    Graag een prijsopgave van een bank op Texel, we zijn er getrouwd, en gewoond op de Postweg.
    Liefst bij de Cocksdorp of bij de golfclub het Hanenpad, graag hoor ik van U,
    Groet Lida van der Hoorn.

  • Karin Alferink
    27 september 2022 om 12:41

    Kunt u mij een prijsopgaven geven van een bankje met plaatje met tekst

    Met vriendelijke groeten

    Karin

  • Karin
    23 juni 2022 om 10:42

    Vind het een heel mooi gebaar vraagje wat zijn de kosten voor zo’n bankje met plaatje en waar moet je zijn groetjes karin

  • Hans
    24 maart 2021 om 22:26

    Ik vind het een mooi initiatief en wandel veel op Texel (als ik er ben) en lees dan de gedenkplaatje op de banken die ik onderweg tegen kom.
    Ik vind het heel bijzonder

  • H.G. Wagenaar
    23 maart 2021 om 10:40

    Hi ik zou graag een bestaande bank (2005) willen ruilen voor een nieuw exemplaar!
    Zou je willen reageren Anna?

    • asprenkeling
      23 maart 2021 om 10:44

      Zie mail! 🙂

    • Waldo
      14 juli 2021 om 07:20

      Beste Anna, weet iemand wat de prijs is voor zo’n bankje? Dank je wel voor de reactie.
      Groeten,
      Waldo

    • Boswachter Anna Sprenkeling
      26 juli 2021 om 16:59
    • Annemarie de Jong
      6 april 2022 om 15:02

      Hallo

      Graag zouden wij een herinnering bankje willen adopteren. Op ons geliefde eiland Texel.
      Is dat ook mogelijk?
      Ik hoor het graag.

  • Henny
    6 maart 2021 om 22:36

    Gister op een prachtige plek met uitzicht op de vuurtoren is er een herinneringsbank voor onze lieve Joke geplaatst.
    Heel blij mee en dankbaar dat dit kon

  • Ronald
    5 augustus 2020 om 22:30

    Hartstikke leuk juist. Ook dat je nu je eigen geliefde mag herinneren met een mooi bsnkje op een mooie plek. Dat t niet (meer) alleen voor de bobo’s is en natuurbeheerders.

  • J.S. Gros
    12 juni 2020 om 17:46

    Wat een win(Novalishoeve)-win(Staatsbosbeheer)-win(belangstellende)-situatie hebben jullie hier te pakken, Staatsbosbeheer! Complimenten. En zolang het met mate gebeurd (en dat lijkt zo te zijn), lijkt me dat niemand daar bezwaar tegen kan hebben. Heerlijk, die bankjes waar je even kunt rusten en genieten van al het moois dat Texel ons allen te bieden heeft! En meneer(Jan?) of mevrouw(Grietje?) Krikke….ook u mag op de bankjes zitten. Fijn hè?!

  • J. Krikke
    27 september 2019 om 22:29

    Ik vind dit echt heel erg. Mag de natuur alsjeblieft van ons allemaal blijven in plaats van ieder zijn eigen hoekje te verkopen? Een bank van Jan en Grietje voelt niet langer als ook mijn fijne plekje in de natuur. Wil Staatsbosbeheer hier nog eens over nadenken en eens nagaan of iedereen dit wel zo’n goed plan vindt?

    • FilmFabriekGroningen
      3 oktober 2019 om 08:24

      ik sluit mij bij de reactie van dhr/mevr J. Krikke aan. niet doen, Staatsbosbeheer!

    • Boswachter Anna Sprenkeling
      21 oktober 2019 om 11:09

      Beste J. Krikke, even ter verduidelijking: dit is geen nieuw initiatief, Staatsbosbeheer doet dit al langer op Texel (en ook op andere plekken in Nederland). Het is zeker niet zo dat we hoekjes natuur ‘verkopen’. Mensen sponsoren een bankje (vaak oude bankjes die er toch al staan) en krijgen in ruil daarvoor een plaatje met tekst naar keuze op de achterleuning van de bank. We krijgen veel positieve reacties op de prachtige Novalishoeve banken. Zoals uitgelegd in het blog is dit voor ons een manier om te garanderen dat de rustplekken langs de routes blijven bestaan. Mocht je nog vragen hebben dan mag je mij altijd even bellen: 06-10203149. Groet, Anna

    • asprenkeling
      21 oktober 2019 om 11:09

      Beste J. Krikke, even ter verduidelijking: dit is geen nieuw initiatief, Staatsbosbeheer doet dit al langer op Texel (en ook op andere plekken in Nederland). Het is zeker niet zo dat we hoekjes natuur ‘verkopen’. Mensen sponsoren een bankje (vaak oude bankjes die er toch al staan) en krijgen in ruil daarvoor een plaatje met tekst naar keuze op de achterleuning van de bank. We krijgen veel positieve reacties op de prachtige Novalishoeve banken. Zoals uitgelegd in het blog is dit voor ons een manier om te garanderen dat de rustplekken langs de routes blijven bestaan. Mocht je nog vragen hebben dan mag je mij altijd even bellen: 06-10203149. Groet, Anna

    • Evert
      5 augustus 2020 om 14:12

      Azijnzeiker.

    • Lieke
      9 september 2022 om 15:29

      Wij zijn heel blij dat we een bankje mochten sponsoren in het krimbos. Mijn partner is slecht ter been en het bankje met uitzicht op de paarden was weggehaald. Er zou geen bankje terug geplaatst worden en nu kunnen we daar wel steeds weer heen. We zijn dus heel blij met dit intiatief.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog