www.boswachtersblog.nl/ Texel

Een eigen bank in de Texelse natuur

27 september 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Een uniek hoekje van het Krimbos, dat kronkelende paadje door de duinen, een speciaal stukje van De Dennen of dat ene punt op De Hoge Berg waar je altijd even stilstaat om van het uitzicht te genieten. De natuur op Texel heeft door de jaren heen een bijzondere plaats ingenomen in het leven van veel Texelaars en bezoekers aan het eiland. Novalishoeve en Staatsbosbeheer bieden iedereen de kans om een eigen zitbank te laten plaatsen op een speciale plek. Een mooie manier om een dierbare te herdenken of een bijzondere gebeurtenis te vieren.

Samenwerking met Novalishoeve

De prachtige banken zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het Texelse landschap. Ze vertellen de verhalen van de mensen die graag op die plek komen of kwamen. De robuuste banken worden gemaakt door cliënten van Novalishoeve, een zorgboerderij net buiten Den Hoorn. Onder leiding van de werkplaatsleider wordt hier, tussen het stalwerk en koeien melken in, druk getimmerd en gezaagd om aan alle aanvragen te voldoen. De knoesten en gaten in het hout maken dat elke bank uniek is. De bank kan worden voorzien van een roestvrijstalen plaatje waarin een tekst naar keuze gegraveerd kan worden.

De locatie

De locatie van de bank wordt in overleg met Staatsbosbeheer gekozen. Vervanging van bestaande versleten banken is altijd mogelijk. Een bank plaatsen op een nieuwe plek kan soms ook. We bepalen dan eerst of een extra bank op die plaats toevoegt aan de natuurbeleving van alle bezoekers van het gebied, bijvoorbeeld als nieuw uitzichtpunt. Niet alles kan overal. In rustige gebieden zoals De Bollekamer en De Slufter plaatsen we alleen banken bij de toegangen. Daarnaast plaatsen we geen banken langs paden die alleen buiten het broedseizoen open zijn.

Cadeau voor het sommeltjespad

Het sommeltjespad is een natuurpad voor kinderen dat stimuleert goed om je heen te kijken. Volgens de legenden wonen er op Texel Sommeltjes, een soort aardmannetjes. De wonderlijke wezentjes dansen erop los in het maanlicht en helpen mensen met klusjes. Ze kunnen zelfs veranderen in een willekeurig dier! Overdag zie je de Sommeltjes niet zo vaak, want door één zonnestraal verstenen ze. Maar als je goed zoekt, vind je ze misschien wel langs het Sommeltjespad in het Texelse bos. Hier maak je een verrassende kinderwandeling van 1,5 kilometer. Het sommeltjespad kreeg deze week een bijzonder cadeautje van Novalishoeve: een picknickbank speciaal voor de jongste bezoekers. Er is langs het pad nog ruimte voor meer van deze schattige bankjes.

Rustpunten

De toegenomen belangstelling voor herinneringsbanken geeft Staatsbosbeheer de ruimte om het beperkte budget voor recreatieve voorzieningen te gebruiken voor o.a. het onderhoud van de paden. Dankzij de extern gefinancierde herdenkingsbanken blijven er in de natuur plaatsen om even uit te rusten tijdens een wandeling. Voor meer informatie over het bestellen van een bank of een andere vraag kun je contact met mij opnemen via a.sprenkeling@staatsbosbeheer.nl of 06-10203149.

Foto: Instagram @millieandlou

 

reageren

geef een reactie

 • Hans
  24 maart 2021 om 22:26

  Ik vind het een mooi initiatief en wandel veel op Texel (als ik er ben) en lees dan de gedenkplaatje op de banken die ik onderweg tegen kom.
  Ik vind het heel bijzonder

 • H.G. Wagenaar
  23 maart 2021 om 10:40

  Hi ik zou graag een bestaande bank (2005) willen ruilen voor een nieuw exemplaar!
  Zou je willen reageren Anna?

  • asprenkeling
   23 maart 2021 om 10:44

   Zie mail! 🙂

  • Waldo
   14 juli 2021 om 07:20

   Beste Anna, weet iemand wat de prijs is voor zo’n bankje? Dank je wel voor de reactie.
   Groeten,
   Waldo

  • Boswachter Anna Sprenkeling
   26 juli 2021 om 16:59
 • Henny
  6 maart 2021 om 22:36

  Gister op een prachtige plek met uitzicht op de vuurtoren is er een herinneringsbank voor onze lieve Joke geplaatst.
  Heel blij mee en dankbaar dat dit kon

 • Ronald
  5 augustus 2020 om 22:30

  Hartstikke leuk juist. Ook dat je nu je eigen geliefde mag herinneren met een mooi bsnkje op een mooie plek. Dat t niet (meer) alleen voor de bobo’s is en natuurbeheerders.

 • J.S. Gros
  12 juni 2020 om 17:46

  Wat een win(Novalishoeve)-win(Staatsbosbeheer)-win(belangstellende)-situatie hebben jullie hier te pakken, Staatsbosbeheer! Complimenten. En zolang het met mate gebeurd (en dat lijkt zo te zijn), lijkt me dat niemand daar bezwaar tegen kan hebben. Heerlijk, die bankjes waar je even kunt rusten en genieten van al het moois dat Texel ons allen te bieden heeft! En meneer(Jan?) of mevrouw(Grietje?) Krikke….ook u mag op de bankjes zitten. Fijn hè?!

 • J. Krikke
  27 september 2019 om 22:29

  Ik vind dit echt heel erg. Mag de natuur alsjeblieft van ons allemaal blijven in plaats van ieder zijn eigen hoekje te verkopen? Een bank van Jan en Grietje voelt niet langer als ook mijn fijne plekje in de natuur. Wil Staatsbosbeheer hier nog eens over nadenken en eens nagaan of iedereen dit wel zo’n goed plan vindt?

  • FilmFabriekGroningen
   3 oktober 2019 om 08:24

   ik sluit mij bij de reactie van dhr/mevr J. Krikke aan. niet doen, Staatsbosbeheer!

  • Boswachter Anna Sprenkeling
   21 oktober 2019 om 11:09

   Beste J. Krikke, even ter verduidelijking: dit is geen nieuw initiatief, Staatsbosbeheer doet dit al langer op Texel (en ook op andere plekken in Nederland). Het is zeker niet zo dat we hoekjes natuur ‘verkopen’. Mensen sponsoren een bankje (vaak oude bankjes die er toch al staan) en krijgen in ruil daarvoor een plaatje met tekst naar keuze op de achterleuning van de bank. We krijgen veel positieve reacties op de prachtige Novalishoeve banken. Zoals uitgelegd in het blog is dit voor ons een manier om te garanderen dat de rustplekken langs de routes blijven bestaan. Mocht je nog vragen hebben dan mag je mij altijd even bellen: 06-10203149. Groet, Anna

  • asprenkeling
   21 oktober 2019 om 11:09

   Beste J. Krikke, even ter verduidelijking: dit is geen nieuw initiatief, Staatsbosbeheer doet dit al langer op Texel (en ook op andere plekken in Nederland). Het is zeker niet zo dat we hoekjes natuur ‘verkopen’. Mensen sponsoren een bankje (vaak oude bankjes die er toch al staan) en krijgen in ruil daarvoor een plaatje met tekst naar keuze op de achterleuning van de bank. We krijgen veel positieve reacties op de prachtige Novalishoeve banken. Zoals uitgelegd in het blog is dit voor ons een manier om te garanderen dat de rustplekken langs de routes blijven bestaan. Mocht je nog vragen hebben dan mag je mij altijd even bellen: 06-10203149. Groet, Anna

  • Evert
   5 augustus 2020 om 14:12

   Azijnzeiker.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog