www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Nieuwe vindplaats sleedoornpage

28 augustus 2015 staatsbosbeheerutrecht in Utrecht

Jan Katsman, één van onze vrijwilligers, meldde zich woensdag bij ons met een bijzondere waarneming: twee sleedoornpages in de buurt van Overlangbroek!

Sleedoornpage. foto Jan Katsman
Sleedoornpage, foto Jan Katsman

De sleedoornpage heeft maar één generatie per jaar en vliegt van eind juli tot begin oktober. Deze vlinder legt haar eitjes in de oksel van takken van de sleedoorn. Sleedoorn is daarmee de waardplant;  de plantensoort waarop een vlinder de eitjes afzet. Bij de sleedoornpage overwinteren de eitjes en wanneer de jonge rupsjes in het voorjaar uitkomen eten ze eerst van de knoppen en later het blad van de sleedoorn. De rupsen verpoppen eind juni of begin juli tot vlinder. Vroeger werd deze vlinder berkenpage genoemd, vandaar de latijnse naam Thecla betulae (betula = berk). De berk is echter geen waardplant. Wel kiest het mannetje graag opvallende bomen in de omgeving als vliegplaats, en dat kan prima een berk zijn.

De sleedoornpage is honkvast. Meer dan 150-200 meter vliegt ie zelden. Juist daarom is deze waarneming bijzonder. De enige bekende populatie van de sleedoornpage zit namelijk op een afstand van ongeveer een kilometer. Dit kan betekenen dat zich een nieuwe populatie gaat vestigen. En dat is goed nieuws voor deze bedreigde soort!

Heb je ook een bijzondere waarneming? Meld het ons, het liefst met foto. En kijk ook eens op het blog van Jan!
Boswachter Nadja Lankamp

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog