www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

In mei leggen ook hagedissen een ei

4 september 2015 staatsbosbeheerutrecht in Utrecht

Als boswachter heb je een hart voor de natuur en soms springt een diersoort daar extra in uit. Voor mijn collega boswachter Harm en voor mij zijn dit reptielen!

Vorige week liep Harm over een heideveld op de Amerongse berg en als reptielen-fan let je dan altijd even extra goed op. Iets geritsel in een heidepol trekt dan meteen je aandacht en met een beetje geluk sta je oog in oog met een hagedis.
Rond deze tijd komen de eitjes van de Zandhagedis uit. Deze eitjes zijn eind mei begin juni zorgvuldig door moeder Zandhagedis in het zand begraven. Door de warmte van de zon worden de eitjes uitgebroed en komen ze 2-3 maanden later, afhankelijk van de temperatuur uit.
Met een beetje geluk kom je nu dus allemaal baby hagedisjes tegen. Harm had vorige week dit geluk. Rond de tien baby hagedissen en een aantal volwassen exemplaren lagen lekker te zonnen.
De jonge hagedissen zijn maar een paar centimeter groot.

RICOH IMAGING
Een jong zandhagedisje.                                                                                                Foto: Harm Hofman
Een jong zandhagedisje is maar enkele centimeters groot.
Een jong zandhagedisje is maar enkele centimeters groot.                                    Foto: Harm Hofman

Volwassen Zandhagedissen worden kunnen rond de 20 centimeter lang worden, deze kleintjes moeten dus nog een aardig stuk groeien. Mannetjes Zandhagedissen kleuren in de paartijd extra mooi groen om in de smaak te vallen bij de dames hagedissen. Door hun groene zijkanten en witte strepen en stippen zijn ze duidelijk te herkennen.

DSCN0227
Een volwassen mannetje Zandhagedis.                                                                     Foto: Harm Hofman

 

Boswachter Janneke

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog