www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Zorgen om rust in kraamkamer natuur

9 maart 2021 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Velduil in de Meeuwenduinen. Foto: M. Lieman

De lente lonkt, het broedseizoen is in aantocht. Dit jaar is dat voor boswachters reden tot zorg. Want de grote drukte die we in natuurgebieden constateren sinds de pandemie, kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

De coronacrisis zorgt voor een sterke toename aan bezoekers in de natuurgebieden. Mensen zijn massaal op zoek naar ontspanning en rust in de natuur en hoewel die groeiende waardering voor de Nederlandse natuur heel positief is, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee. “Het is mooi dat veel mensen de natuur opnieuw ontdekt hebben maar bezoekers moeten zich wel realiseren dat ze te gast zijn in de natuurgebieden. Het is ‘het thuis’ van de planten en dieren. Vooral in het voorjaar is de kraamkamer van Moeder Natuur kwetsbaar,” zegt boswachter Marijke Lieman.

Op kraamvisite
Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiene en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom sinds deze week borden en spandoeken met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’.

De natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter.

Wandelpad door de Meeuwenduinen weer afgesloten
De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wild zich kan terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten.
Boswachter Marijke Lieman: “De Meeuwenduinen in de Kop van Schouwen vormen hier een uitzondering op. In dit gebied leven zoveel kwetsbare soorten dat we elk jaar, gedurende het broedseizoen, het wandelpad door de Meeuwenduinen afsluiten. Veldleeuweriken, boomleeuweriken, maar ook de velduil kunnen dan in alle rust broeden. Levendbarende hagedissen kunnen op de kale duinhellingen in het zonnetje opwarmen. En de damherten en reeën zullen met name in dit gebied hun kalfjes op de wereld zetten. Om alle planten en dieren van dit unieke duingebied niet te storen sluiten we tot 15 juli de groene route”.
Gelukkig blijven er nog genoeg paden over op de Kop van Schouwen, voor een prachtige wandeling. Op de websites van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten staan alle routes aangegeven.

Geniet van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Het broedseizoen duurt formeel van 15 maart tot 15 juli.

Damherten Foto: M. Lieman

Kies een mooie route uit.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog