www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Vele handen maken mooi werk

2 maart 2016 staatsbosbeheerutrecht in Utrecht

Als je gaat wandelen in het Leersumse Veld en je volgt de gele wandelroute dan kom je op een gegeven moment aan je linkerhand een schitterend uitzicht tegen.
Eigenlijk twee uitzichten, het eerste is een uitkijk over een landbouwakker. Dit is de plek waar je in vroege ochtendgloren en de late avondschemering reeën kunt zien staan grazen.
Wandel je nu 500 meter verder op de route dan tref je weer een mooi uitzicht aan je linkerhand. Hier kijk je uit over een voormalige schapenweide, nu volgegroeid met pitrus met hier en daar een berk of grove den en op de voorgrond een alleenstaande statige oude beuk. Afbeelding 025

Als je dan weer iets verder loopt zie je een bankje staan waar het op een late zomeravond heerlijk genieten is van de rust die dat gedeelte van het bos te bieden heeft.

Loop je nu weer iets verder dan tref je aan je linkerhand een oud en vervallen bos aan, vol met dood hout en dode bomen. Het ziet eruit alsof de laatste storm er hard heeft huisgehouden. Echter als je de tijd neemt en dat oude beukenbos eens goed observeert zal je al gauw merken dat het eigenlijk een uniek biotoop is, vol leven.
Leersumse Veld oud beukenvak

De bomen zitten vol met holen, scheuren en wonden van afgescheurde takken. Je ziet doormidden gebroken bomen. Deze door de natuur ontstane wonden herbergen diverse dieren. Zij gebruiken die om te kunnen schuilen of om nesten te maken. Bosuilen, eekhorentjes, vleermuizen, boomklevers, boommarters, holenduiven en vele anderen maken er graag gebruik van.

En dus: een ideaal gebied voor natuurfotografen om daar “hun unieke” foto te schieten.

Het gevolg was dat fotograven de hele dag voor onrust zorgden in het betreffende bosvak. Om er nu voor te zorgen dat de toegang tot het bosvak minder aantrekkelijk werd, is er met een groep vrijwilligers een hoge takkenril opgeworpen. Zo is op een “natuurlijke” manier met mensenhanden de rust weergekeerd zonder dat daar een verbodsbord aan te pas is gekomen.

Uiteraard hopen we dat dit voorjaar deze ril genoeg is om de fotografen uit het vak te weren. Daarvoor in de plaats kunnen zij nu vanaf het pad achter de ril onopvallend hun plaatjes schieten.

Op 2 foto’s zie je mensen van Ansul hard aan het werk. Met veel plezier hebben zij de handen uit de mouw gestoken. In mijn volgende blog vertel ik hier graag meer over.

Boswachter Jelle Bais

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog