www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Reekalfje

15 juni 2016 Staatsbosbeheer in Utrecht

Kortgeleden trof mijn collega Harm dit reekalfje aan in een bosvak. Snel maakte hij een foto en liet het beestje verder met rust.

P1080809

Het kalfje lijkt verlaten maar de reegeit, de moeder, is ergens in de buurt en komt regelmatig langs om haar kalf te zogen. Na het zogen loopt de moeder weer een eind bij haar kalf vandaan.
En dat doet ze niet voor niets. De allereerste periode na de geboorte loopt het kalfje nog niet mee met de moeder. Het kalfje doet wat het wel moet doen, namelijk heel stil blijven liggen. Door het vlekkenpatroon op de vacht valt het nauwelijks op. En omdat ie nog reukloos is, is dat een prima camouflagetechniek.

Ma geit blijft niet al te dicht bij haar kalf; als ze dat wel zou doen zou ze juist de aandacht vestigen op haar kalf. Roofdieren zijn in staat om verband te leggen tussen de aanwezigheid van de geit en het verborgen liggende jong.
Een stukje verder in datzelfde bos hebben we een camera staan. Bram, vrijwilliger bij ons kijkt regelmatig na wat er op de filmpjes te zien is. Drie weken na de foto van Harm stuurde hij me dit filmpje op:

En, wat denk je: is het hetzelfde reekalfje?

 

Boswachter Nadja Lankamp
met dank aan Harm en Bram!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog