www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Klapekster gespot!

9 december 2016 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

Foto: Jan Katsman

In het Leersumse Veld is een klapekster gezien. Dat is heel bijzonder, want dit is een uiterst zeldzame vogel die niet meer in Nederland broedt. ‘s-Winters is dé kans om de klapekster te zien omdat hij dan via ons land naar het zuiden vliegt.

De klapekster is een zangvogel uit de familie van de klauwieren. Het is een doortrekker en een echte wintervogel in kleine, wisselende aantallen. Het aantal overwinteraars in Nederland wordt geschat op 250 tot 400 vogels. Hij heeft een typische haaksnavel en daarmee vangt hij levende prooien zoals veldmuizen en zelfs kleine vogels. Daarnaast heeft hij de lugubere gewoonte om zijn gevangen prooi als voedselvoorraad aan prikkeldraad of doornen te spietsen. Omdat deze vogel vanaf een hoge zitpost jaagt is hij vaak van grote afstand al goed te herkennen.

Ben je van plan om één dezer dagen nog een keer te wandelen in het mooie Leersumse Veld? Neem dan vooral je verrekijker en fototoestel mee! (Foto: Jan Katsman)

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog