www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Nieuw rolstoelpad geopend in het Leersumse Veld

7 juni 2019 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

Vandaag is de ‘Natuur zonder drempels route’ in het Leersumse Veld, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug geopend. Voor dit initiatief startte boswachter Corien Koreman via Stichting Buitenfonds in oktober 2018 een crowdfunding actie. Particulieren, bedrijven, verenigingen en stichtingen hebben dankbaar gehoor gegeven aan de oproep om de natuur ook voor mensen met een fysieke beperking bereikbaar, beleefbaar en bruikbaar te maken. Inmiddels is de prachtige, 3 kilometer lange route aangelegd en is een geschikte parkeerplaats gemaakt.

Burgemeester G.F. Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug opende samen met Janine Caalders (voorzitter Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug) en Jasper Kuipers (hoofd Staatsbosbeheer Utrecht) het rolstoelpad. Samen werd een symbolische drempel verwijderd waardoor genodigden het pad direct in gebruik konden nemen. ‘Het is fantastisch hoe vele particulieren, bedrijven en organisaties gezamenlijk hebben geïnvesteerd om dit pad mogelijk te maken, het voelt als een maatschappelijk gedragen initiatief, aldus Kuipers van Staatsbosbeheer. Alle genodigden waaronder diverse rolstoelgebruikers probeerden het pad direct uit. ‘Hiermee is onze lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. We zijn al jaren niet meer in dit prachtige natuurgebied geweest terwijl juist hier onze persoonlijke herinneringen liggen. Dat we nu weer van de Leersumse Plassen kunnen genieten samen met onze familie betekent heel veel voor ons’ vertelt een rolstoelgebruiker.

Mooie route met extra voorzieningen
Uiteraard is het geschikt voor alle mensen die gebonden zijn aan wielen, ook rollators en scootmobiels. De gemarkeerde route is 3 kilometer lang en voert via een halfverhard pad langs gevarieerde natuur van bossen, heide en water. De route start vanaf boswachterij Leersumse Veld en is eveneens toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Het informatiepaneel is voorzien van brailleschrift. In de weekenden is het informatiecentrum De Veldschuur geopend en kan men gebruik maken van de toiletvoorziening. De openingstijden zijn te vinden via de website van Staatsbosbeheer.

Natuur toegankelijk voor iedereen
Staatsbosbeheer heeft 96% van zijn natuurgebieden opengesteld voor publiek zodat iedereen van de natuur kan genieten. Voor veel bezoekers zijn de nodige voorzieningen gerealiseerd; van wandel- en fietspaden, mountainbike routes, ruiterroutes tot honden los gebieden. De bereikbaarheid, toegankelijkheid en beleefbaarheid van natuurgebieden voor mensen met een fysieke en visuele beperking zijn op de Utrechtse Heuvelrug nog niet voldoende ontwikkeld en onderbelicht. Terwijl de behoefte groeit van deze groep mensen om de natuur te beleven. ‘Met dit nieuwe rolstoelpad biedt het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug nu in totaal 3 mooie routes om de natuur zonder beperkingen te beleven. Ik ben alle donateurs enorm dankbaar voor hun bijdrage en betrokkenheid’, aldus Corien Koreman.

reageren

geef een reactie

 • Pascalle
  1 december 2022 om 13:26

  Goedemiddag, ik ben rolstoel/scootmobiel afhankelijk. Ik heb 2 kleine hondjes , zijn die aangelijnd toegestaan op het Leersum veld?
  Met vriendelijke groet, Pascalle

 • Jose
  20 september 2021 om 13:04

  Zondagmiddag, met het heerlijke zonnetje, dit pad gelopen met mijn moeder in de rolstoel. Het pad is super goed begaanbaar. Ook makkelijk te parkeren , je loopt zo het bos in. De wandeling duurt een klein uurtje.
  We hebben een heerlijke middag gehad. Zeker een aanrader.

 • Mark van der ven
  8 juni 2019 om 17:55

  Supergoed initiatief voor de anders valide medemens.
  Dat er nog meerdere mogen van dit soort ideeën EN uitvoeringen mogen volgen.

  • Boswachter Corien Koreman
   13 juni 2019 om 15:15

   Dank je wel Mark! Ik hoop ook zeker dat dit een aanzet is voor een vervolg in één van de andere prachtige natuurgebieden op de Utrechtse Heuvelrug!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog