www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Sttttt ….. niet storen: broedseizoen

21 maart 2023 bverweij in Utrecht

Vandaag vragen al onze boswachters aandacht voor het broedseizoen. Dit loopt van 15 maart t/m 15 juli en kan in sommige gebieden verschillen. In deze periode is de natuur extra kwetsbaar vanwege broedende, parende en barende dieren. Om ze te beschermen sluiten we gedurende het broedseizoen een aantal (deel)gebieden af en vragen we bezoekers rekening te houden met de kwetsbare plek waar ze zijn. Dit betekent de huisregels te respecteren: honden aan de lijn, blijf op de paden en neem je afval mee terug naar huis.

Dieren niet verstoren

Tijdens het broedseizoen staat voortplanting van de dieren in de natuur centraal. Zo broeden de vogels al op hun nest en andere dieren verleiden hun vrouwtjes om te paren of staan op het punt te baren. Veel jonge dieren gaan de wereld ontdekken wanneer zij hun eerste stappen zetten of vleugels spreiden. Het is van groot belang dit natuurlijke proces niet te verstoren. Nog te vaak signaleren de boswachters honden die loslopen op plekken waar dit niet mag en dat er van de paden wordt afgeweken. Reeën, vossen raken in paniek en slaan op de vlucht met vaak noodlottige gevolgen. Ook zien we kapot getrapte eieren van grondbroeders, beschadiging aan jonge aanplant en dassenburchten. Daarom zijn er huisregels als je te gast bent in de natuur. Maar ook na het broedseizoen, waar dieren veel energie hebben gestopt in voederen en zogen van hun kroost, is een tijd van rust nodig. Om de omgeving te verkennen, te volgroeien en zich voor te bereiden op de winterperiode.

Genoeg ruimte om te recreëren

Iedereen is welkom om van de natuur te genieten. De paden zijn aangelegd met voldoende ruimte voor de wilde dieren om zich terug te trekken. Ook zijn er in een aantal terreinen mogelijkheden om de honden onder appèl, los te laten. Kijk op onze website waar dit jaarrond mogelijk is, en in welke gebieden dit tijdens het broedseizoen niet kan. Daarnaast staan de huisregels voor elk gebied bij de (hoofd)entrees.

Kraamkamer van Moeder Natuur

Voor dit initiatief hebben de boswachters van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, LandschappenNL en Gooisch Natuurreservaat de handen ineengeslagen. Het wordt door veel andere terreineigenaren ondersteund zoals het Recreatieschap Stichtse Groenlanden. Wees welkom in de kraamkamer van moeder natuur met respect voor de dieren en planten. Herhaling is de kracht van de boodschap en we hopen dit jaar nog meer bezoekers te bereiken.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog