www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Bandieten en vogels in een winters Leersumse Veld

8 februari 2017 Boswachter Nadja Lankamp in Utrecht

Klapekster in het Leersumse Veld. Foto Jan Katsman

Eind november werd ie al gespot in het Leersumse Veld, en hij (of zij, want dat kun je niet zien) zit er nog steeds: de klapekster. Afkomstig uit Scandinavië overwintert hij hier. Deze ‘bandiet’ onder de vogels dankt zijn bijnaam aan het prachtige bandietenmasker op zijn kop, compleet met scherpe haaksnavel. En aan de manier waarop ie -zullen we maar zeggen- zijn voedsel bereidt. Het menu van de klapekster bestaat uit muizen, hagedissen, kleine vogels en (mest)kevers. Eenmaal gevangen spiest hij z’n prooien, vaak nog levend, vast op een stekel of op prikkel-draad. Handig als voorraad, en ook om de prooi makkelijk aan stukken te kunnen scheuren.
‘Slagersvogel’, de andere bijnaam van de klapekster geeft misschien meer aan wat wij, fijngevoelige mensen, daar dan weer van vinden …

Bij de eerste wintertelling zijn er dit jaar in Nederland maar zo’n 250 klapeksters geteld. Het is dus best een zeldzame vogel. Het winterseizoen is hèt moment om deze bijzondere vogel waar te nemen, en het Leersumse Veld the place to be. Want de klapekster houdt van gevarieerde, half open heideterreinen, met hier en daar een struik of boom die kan dienen als uitkijkpost. Met genoeg voedsel biedt het Leersumse Veld een goede overwinteringsplek voor de klapekster.

Aanstaande zondag gaat Staatsbosbeheer gids en vogelkenner Jan Katsman weer het veld in om de bandiet op te sporen. En jij kunt mee! De excursie start om 10.00 uur van de Veldschuur. Klik hier voor meer informatie.
Natuurlijk kunnen we niet garanderen dat je de klapekster te zien krijgt, hij kan net even op strooptocht zijn. Maar de kans is groot, en mocht ie van huis zijn, niet getreurd; er zijn nog meer bijzondere vogels te vinden in het Leersumse Veld. Jan heeft een mooie route uitgestippeld, via de heide, langs de plassen en naar het bosreservaat.  Met kans op roodborsttapuit, keep en alle spechtensoorten.
Tip: neem natuurlijk een verrekijker mee, en kleed je op het weer. Na afloop staat een welverdiende kop koffie of thee voor je klaar. Veel plezier!

 

 

reageren

geef een reactie

  • Reinder Stegmeijer
    11 maart 2017 om 21:00

    Helaas lees ik dit stukje te laat. Ik ben benieuwd of de klapekster ook gespot is. Ik zal de blog in de gaten houden voor andere activiteiten.

  • Jan Katsman
    8 februari 2017 om 19:30

    Leuk stukje geworden. Nu moeten de vogels nog meewerken.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog